發新話題

Warcraft III施法光環修改及物體點擊圈優化 [解釋完全化]

[Close]

Warcraft III施法光環修改及物體點擊圈優化 [解釋完全化]

部份資料轉貼自:http://tw.ga rena.com/forum/read.php?tid=722779

如要轉貼本文章請列明此網址: http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=481910

由於字數有限,所以可能唔夠詳盡,但我已經盡力去濃縮哂d教學,希望你地無人睇唔明啦

教學:

關於檔案替換位置在
Warcraft III\ReplaceableTextures\Selection

裡面有四個檔

基本知識 不同種族師法光環都不同

將附件檔案blp檔命名為你改想哪種族的名稱

1.先揀一個岩心水嘅施法光環

2.解壓縮你想要用嘅施法光環嘅壓縮檔

3.係我的電腦入面搵返war3個檔先 再入去搵ReplaceableTextures尼個檔
引用:
原帖由 ⒵ёч⒮ 於 2011-10-29 10:12 發表
有冇教學~搵唔到到個ReplaceableTextures\Selection file~
係要自己新增?
你試下自己新增 如果唔得架話你去尼個POST到換風格你就有架啦
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=240833&highlight=war3%2B%E9%A2%A8%E6%A0%BC

4.入到去ReplaceableTextures就禁入去Selection

5.接下來解壓縮你想要嘅施法光環 解壓縮完就會得到一堆或一個blp檔

6.然後直接將你想變嘅施法光環變做果4個種族嘅檔名

SpellAreaOfEffect 人類

SpellAreaOfEffect_NE 半獸人

SpellAreaOfEffect_Undead 不死族

SpellAreaOfEffect_Orc 夜精靈
引用:
原帖由 處處處留情 於 2011-10-29 14:31 發表
好多個S字頭個d要開邊個先啱啊?
每一個名代表唔同種族,例如你想用半獸人果陣用C果個施法光環,咁你就要C檔解壓縮,然後將個blp檔改左 SpellAreaOfEffect_Orc,如果你想玩每一個種族果陣都係用E果個施法光環你就要改哂C果個施法光環做果4個檔嘅名啦

果4個種族嘅blp檔係
War3→ReplaceableTextures→Selection
引用:
原帖由 TalesRunner. 於 2011-10-29 10:20 發表
selection 入面一樣野都冇
咁你就要直接將果個blp檔好似我咁改做4個唔同名嘅檔啦

7.將果4個檔拉哂入去 ReplaceableTextures→Selection 入面

完成品

--------------------------------------------------------------------------------
另外21樓嘅問題
引用:
原帖由 怒漢手推車 於 2011-10-29 12:06 發表

點解會咁???
佢嘅施法光環解析度模糊化 只要你將war3嘅解析度修改就會有清晰嘅施法光環
----------------------------------------------------------------------------------------------------

AoETargetCircles 綜合

--------------------------------------------------------------
在此特別解釋,AoETargetsCircle入面咁多個檔都係同A.B.C.D.E.F.G果D一樣係施法光環,要用就改名然後放入去 ReplaceableTextures→Selection,千奇唔好見到咁多個檔就理都唔理就掉哂入去
------------------------------------------------------------------------------

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
引用:
原帖由 CHing_小淚☆ 於 2011-10-29 18:56 發表
SelectionCircle.rar 有咩用- -我都想知
此外在這個資料夾也能放使物體點擊圈優化

SelectionCircle裡的檔案放到Warcraft III\ReplaceableTextures\Selection 即可

下載附件

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頭香,好似幾好咁

禁唔開網址-.-......................

有無圖文教學

唔得ga 點down? :( :(

樓上的 已修正連結

支持~!!好似幾型

有冇教學~搵唔到到個ReplaceableTextures\Selection file~
係要自己新增?

引用:
原帖由 ⒵ёч⒮ 於 2011-10-29 10:12 發表
係要自己新增?
你試下自己新增 如果唔得架話你去尼個POST到換風格你就有架啦
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=240833&highlight=war3%2B%E9%A2%A8%E6%A0%BC

多謝大大

selection 入面一樣野都冇

回復 4# 的帖子

尼個教學掂唔掂=.=......

回復 11# 的帖子

一樣野都無就跟返我入面d名黎改 我有圖教學的

似正 先回後c

係唔係改名就得

發新話題