值得細看的世界荒涼廢墟

是咁的

在網絡上亂逛的時候看見了這個帖子,

在香港這繁華盛世 紙醉金迷 的生活下

希望各位能稍微停下急速的步伐

欣賞一下這些遺失的美好.

---

廢墟往往一直有種很詭異的吸引力.

當進入一個廢棄的遊樂場、社區或是某個曾經熱鬧過的地方,
彷彿可以從種種跡象中,看到過往的歡樂.

不管是因為天災而無法繼續使用的建築,
還是單純年久失修的住宅,

每每看到聽到有關廢墟的相關話題,
總是更想穿鑿附會什麼靈異故事在上頭.

有些國家政府機構會將不繼續使用的廢墟,
規劃成一個大型的公眾空間.

有的則會直接讓時間沖刷廢墟
任由攀爬的植物在上面滋長.

這些廢墟似乎在廢棄了之後,
有些反而比以往更多遊客前往朝聖

有些則是靜靜的佇立在原本的地方,
偶而愛冒險的大膽客或是喜歡攝影的朋友前往探險.

以下是小量坐落於世界各個角落的廢墟,
雖然不再使用,
卻擁有讓人忍不住想前往觀賞的末日美景.

不管你是因為想找攝影題材而前往,
從而留住美麗的一刻.

或是單純覺得美麗想欣賞..

但我, 卻把這些地方納入為有生之年必需到達其中一個地方的夢想.

1.
意大利 San Fruttuoso:海底基督像

2.
Namib 沙漠:Kolmanskop

3.
佛羅里達州:圓頂房子

4.
澳大利亞:Homebush 灣的 SS Ayrfield 沉船

5.
中國北京:廢棄山寨版迪士尼樂園

6.
德國:湖邊小屋

7.
荷蘭 Chesapeake 灣:廢棄小屋

8.
位於愛爾蘭中 Sneem 和 Kenmare之間:林間小屋

9.
烏克蘭:Pripyat 樂園

10.
德國黑森林中:15 世紀修道院

11.
印度:Kalavantin Durg

12.
南極:McMurdo Sound 的飛機殘骸

13.
柬埔寨:吳哥窟

14.
英國:海上堡壘

15.
英國 East Sussex:Bodiam 城堡

16.
美國俄亥俄州辛辛那堤:廢棄地鐵站

17.
南極:沉沒的遊艇

18.
加勒比海 Barbados:廢棄酒廠

19.
North Wales: 哈沃德諾斯大廳

20.
薩拉熱窩:1984 年冬季奧運會的雪橇賽道

21.
意大利:Caco

22.
俄羅斯:軍用火箭工廠

23.
意大利 Sorrento:1866 年廢棄至今的工廠

24.
某個發電廠廢棄的冷卻塔

25.
保加利亞共和國:巨型紀念碑

26.
台灣基隆:廢棄的社區住宅

27.
芝加哥 Lawndale:劇院

28.
紐約

29.
法國:刀片磨粉機

30.
哥倫比亞:El Hotel del Salto 酒店

31.
巴拉圭:Asuncion

32.
烏克蘭:愛之隧道

33.
日本奈良:夢之樂園

---

利申: 新垣結衣bb是我的>.<

標籤:是咁的, 有圖, 友誼の絆, 好人, 巴打, 絲打, 利申, Google 提供的廣告, IPvE vLan, 新垣結衣, 正能量, 這是不對的, FF, 烈士, 每月之星, 騎劫, 吸濕大笨象, 蓮蓬, 席席BIRD極, 葡提子, 孝子, 黃蛙, 傑出華人系列, 直不甩, 痴漢水印, 老老實實, 真心, 女神

評論(47)

外國人地一個星期就出一次人工

有d想過番一年原始既住所.現代既生活(((((姐係去外國住啦

我一諗起d無手無腳既人.就好愧疚,,,,,,,有手有腳卻做左多年垃圾

引用:
原帖由 WwW.BoY 於 2013-4-1 00:50 發表

你應該岩岩出黎做野幾年果類?
我係出黎做野幾年
唔知你係唔係呢?
都有六至七年啦.

加左圖0.0????第30張好奇幻...........

引用:
原帖由 小白^^囡囡 於 2013-4-1 00:53 發表
外國人地一個星期就出一次人工

有d想過番一年原始既住所.現代既生活(((((姐係去外國住啦

我一諗起d無手無腳既人.就好愧疚,,,,,,,有手有腳卻做左多年垃圾 ...
1星期出1次未必好..
d錢駛得仲快.
當然如果真心克制到自己唔亂駛錢既, 無問題
但咁樣1星期/1個月出 都無分別.

出國本身都有念頭, 但太多因素要考慮啦.

至於於心有愧方面,
愧疚是不必的,
只要肯改進, 而不是3分鐘熱度

u

be better.

引用:
原帖由 小白^^囡囡 於 2013-4-1 00:56 發表
加左圖0.0????第30張好奇幻...........
無加,
而且如非必要我都唔會編輯

剛才實在是一失足成千古恨..

事關我最憎

[

]

真係好靚…
好有心機, 支持下.

咁多張黎講我諗我第一個會去馬爾代夫
然後去德國,湖邊小屋……

引用:
原帖由 於 1/4/2013 12:52 AM 發表

係, 所以我有生之年都想去其中一個地方, 親身感受下..

yes, 學生時代的確唔駛點戴住面具生活,
大多數既思想比較單純, 正面, 雖然有d反叛, 但都無傷大雅

但出到黎做野..
就會發現成人既社會, 真係好 ...
慣咖啦哈. 正面就吾係甘講. 不過D人真係好蠢..
以為自己好醒目 旦其實微不足道

第32個好想去

一定好靚,大自然真好!

另外,第5個係咪真?  有d想見識

引用:
原帖由 -Hei 於 2013-4-1 01:02 發表
真係好靚…
好有心機, 支持下.

好東西要跟好朋友分享 '-'
引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2013-4-1 01:03 發表
咁多張黎講我諗我第一個會去馬爾代夫
然後去德國,湖邊小屋……
...我很窮, 正在求包養
估計我去其中一個地方
也夠我回味一陣子了
也能為自己的足跡添上濃濃的一筆

(中國北京的不算, 拍謝.)

引用:
原帖由 超人B-) 於 2013-4-1 01:05 發表

慣咖啦哈. 正面就吾係甘講. 不過D人真係好蠢..
以為自己好醒目 旦其實微不足道
若要人不知 ...
btw, 好耐無聽妳叫我爹爹,
快d拜見父王na >.<
引用:
原帖由 ︱菊花茶︱ 於 2013-4-1 01:08 發表
第32個好想去

一定好靚,大自然真好!
如能與另1半 結伴同行...   

可惜的是位於金字塔頂端的人類
正在無時無刻地
有心或無意地破壞大自然中...

same me
same u
same we
same us..

男仔好難比人包養
樓主你本身有女算了

引用:
原帖由 於 1/4/2013 01:13 AM 發表

若要人不知 ...

正在無時無刻地

same me
same u
same we
same us.. ...
父王 幾時幫D後宮黎幫我潑巴蕉扇

引用:
原帖由 於 2013-4-1 01:13 發表

若要人不知 ...

正在無時無刻地

same me
same u
same we
same us.. ...
人們何時才能珍惜大自然的美麗,希望當我有金錢去的時候,這些地方都不會.......。

引用:
原帖由 ︱菊花茶︱ 於 1/4/2013 01:16 AM 發表

人們何時才能珍惜大自然的美麗,希望當我有金錢去的時候,這些地方都不會.......。
當大自然消失就會珍惜^ ^

發表評論
本文章已關閉或您沒有權限發表評論。