值得細看的世界荒涼廢墟

是咁的

在網絡上亂逛的時候看見了這個帖子,

在香港這繁華盛世 紙醉金迷 的生活下

希望各位能稍微停下急速的步伐

欣賞一下這些遺失的美好.

---

廢墟往往一直有種很詭異的吸引力.

當進入一個廢棄的遊樂場、社區或是某個曾經熱鬧過的地方,
彷彿可以從種種跡象中,看到過往的歡樂.

不管是因為天災而無法繼續使用的建築,
還是單純年久失修的住宅,

每每看到聽到有關廢墟的相關話題,
總是更想穿鑿附會什麼靈異故事在上頭.

有些國家政府機構會將不繼續使用的廢墟,
規劃成一個大型的公眾空間.

有的則會直接讓時間沖刷廢墟
任由攀爬的植物在上面滋長.

這些廢墟似乎在廢棄了之後,
有些反而比以往更多遊客前往朝聖

有些則是靜靜的佇立在原本的地方,
偶而愛冒險的大膽客或是喜歡攝影的朋友前往探險.

以下是小量坐落於世界各個角落的廢墟,
雖然不再使用,
卻擁有讓人忍不住想前往觀賞的末日美景.

不管你是因為想找攝影題材而前往,
從而留住美麗的一刻.

或是單純覺得美麗想欣賞..

但我, 卻把這些地方納入為有生之年必需到達其中一個地方的夢想.

1.
意大利 San Fruttuoso:海底基督像

2.
Namib 沙漠:Kolmanskop

3.
佛羅里達州:圓頂房子

4.
澳大利亞:Homebush 灣的 SS Ayrfield 沉船

5.
中國北京:廢棄山寨版迪士尼樂園

6.
德國:湖邊小屋

7.
荷蘭 Chesapeake 灣:廢棄小屋

8.
位於愛爾蘭中 Sneem 和 Kenmare之間:林間小屋

9.
烏克蘭:Pripyat 樂園

10.
德國黑森林中:15 世紀修道院

11.
印度:Kalavantin Durg

12.
南極:McMurdo Sound 的飛機殘骸

13.
柬埔寨:吳哥窟

14.
英國:海上堡壘

15.
英國 East Sussex:Bodiam 城堡

16.
美國俄亥俄州辛辛那堤:廢棄地鐵站

17.
南極:沉沒的遊艇

18.
加勒比海 Barbados:廢棄酒廠

19.
North Wales: 哈沃德諾斯大廳

20.
薩拉熱窩:1984 年冬季奧運會的雪橇賽道

21.
意大利:Caco

22.
俄羅斯:軍用火箭工廠

23.
意大利 Sorrento:1866 年廢棄至今的工廠

24.
某個發電廠廢棄的冷卻塔

25.
保加利亞共和國:巨型紀念碑

26.
台灣基隆:廢棄的社區住宅

27.
芝加哥 Lawndale:劇院

28.
紐約

29.
法國:刀片磨粉機

30.
哥倫比亞:El Hotel del Salto 酒店

31.
巴拉圭:Asuncion

32.
烏克蘭:愛之隧道

33.
日本奈良:夢之樂園

---

利申: 新垣結衣bb是我的>.<

標籤:是咁的, 有圖, 友誼の絆, 好人, 巴打, 絲打, 利申, Google 提供的廣告, IPvE vLan, 新垣結衣, 正能量, 這是不對的, FF, 烈士, 每月之星, 騎劫, 吸濕大笨象, 蓮蓬, 席席BIRD極, 葡提子, 孝子, 黃蛙, 傑出華人系列, 直不甩, 痴漢水印, 老老實實, 真心, 女神

評論(47)

全死圖

已修訂

懂得天真是包袱
卻不想改變面目^^
是甘的 香港一D都吾快樂4]

每每看到聽到有關廢墟的相關話題,
總是更想穿鑿附會什麼靈異故事在上頭.

我鐘意呢一段

引用:
原帖由 超人B-) 於 2013-4-1 00:38 發表
懂得天真是包袱
卻不想改變面目^^
是甘的 香港一D都吾快樂4]
打工儲錢去旅行未

引用:
原帖由 WwW.BoY 於 2013-4-1 00:40 發表

每每看到聽 ...
same here, 可能我自己鐘意神秘詭異既野多.

引用:
原帖由 於 1/4/2013 12:41 AM 發表

打工儲錢去旅行未
守野番吾到. 同埋中5假期有一半有補課唉做功課做到我死 攞我命一, 一

第6張好令a 外國d工作壓力真係,不大.

引用:
原帖由 超人B-) 於 2013-4-1 00:42 發表

守野番吾到. 同埋中5假期有一半有補課唉做功課做到我死 攞我命一, 一
變返乖咪唔駛守lor,

到將來妳大個出黎做野果陣

就會發現,
學生時代是最值得懷愐的..

好靚支持下

引用:
原帖由 於 1/4/2013 12:45 AM 發表

變返乖咪唔駛守lor,

就會發現,
我知道. 珍惜緊同學好單純
不過見到佢地屋企人寵得佢地好勁 有點孤單

個D地方真係好靚

引用:
原帖由 小白^^囡囡 於 2013-4-1 00:44 發表
第6張好令a 外國d工作壓力真係,不大.
每張都被精挑細選..
每張也有它的故事..

btw, 的確外國生活節奏會係他條d既..

但無可厚非有時我地真係身在福中不知福

對比起落後地區既生活, 沒有最差, 只有更差..

引用:
原帖由 於 2013-4-1 00:45 發表

變返乖咪唔駛守lor,

就會發現,
你應該岩岩出黎做野幾年果類?
我係出黎做野幾年
唔知你係唔係呢?

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2013-4-1 00:48 發表
好靚支持下
引用:
原帖由 魔法稻草人 於 2013-4-1 00:48 發表
個D地方真係好靚
係, 所以我有生之年都想去其中一個地方, 親身感受下..
引用:
原帖由 超人B-) 於 2013-4-1 00:48 發表

我知道. 珍惜緊同學好單純
不過見到佢地屋企人寵得佢地好勁 有點孤單
yes, 學生時代的確唔駛點戴住面具生活,
大多數既思想比較單純, 正面, 雖然有d反叛, 但都無傷大雅

但出到黎做野..
就會發現成人既社會, 真係好黑暗..

btw, 阿女家家有本難念的經阿 '_'

發表評論
本文章已關閉或您沒有權限發表評論。