新版FAQ重新製作中

[attach]95120[/attach]

本帖索引

#1 vLan Left 4 Dead 2 主程式、fishHao Final 系列破解及一鍵安裝解說

#2 初次安裝教學-vLan L4D2主程式安裝詳細步驟、IPvE vLan 2900入場教學

#3 Mutations 突變模式解說Source Mod 1.4 & metamod1.8.1 插件更新、Addons Support v2.6

#4 基本開場、轉換模式、非官方圖/第1代官方圖教學

#5 基本入門教學、Srcds指令、常見問題

#6 FAQ (針對ERROR部份)

BT種一定係用番BT下載,使用其他下載程式而導致問題發生本人恕不負責!

無BT主程式者按此下載

***********************************************************************************************************************************************

vLan版 Left 4 Dead 2 主程式下載

BT種子下載

[attach]75388[/attach]

此為未更新前的v2.0.0.1純淨版本

***********************************************************************************************************************************************

vLan Left 4 Dead 2 v2.0.0.1 - 2.0.2.4更新連fishHao v2.0.2.3破解檔
{ 一鍵安裝版、適合初次安裝/重裝主程式者者使用 }

BT 種子下載

[attach]81679[/attach]

115網路 u盤 載點 按此下載

聲明

破解的原作者是fishHao,轉自遊俠;本人已獲fishHao的授權並同意vLan轉載其破解作官方的更新檔
避免再有任何不必要的誤會或誤導成份特此澄清,並附上fishHao同意授權的pm:
[attach]89613[/attach]

fishHao_Final破解好處 :

- non steam 版本 , 無須再為破解steam而煩惱
- 開GAME會自動彈出選擇語言及玩家名字選項

暫時已知bug :

官方bug

- 主角們於Passing的對話沒有中文字幕 ( 已修正 )
- 開場器於啟動後才可轉換Passing 戰役 ( 己修正 )
- 開場器Set密碼之後不可進入
- 舊版本插件 (Source mod 1.3) 不能使用 ( 請自行下載#3的SM1.4 hg 3027更新 )

破解bug

- 部份用戶沒有字幕 (已於v2.0.2.6更新修正此問題)
- 成就不能儲存

一般常見破解問題請到 #6 參考解答

{ 一鍵安裝使用方法 }
( 唔睇唔好問我點解彈GAME )

(A) 舉例 : vLan Left 4 Dead 2 v2.0.0.1 - 2.0.2.4更新,下載完後打開exe會見到以下畫面:

[attach]81677[/attach]

(B) 使用瀏覽按鍵找回你安裝的L4D2路徑,

[attach]75284[/attach]

(C) 例如我裝係C:\ , 咁我就搵番 C:\steamapps\common\left 4 dead 2 , 之後按安裝 , 文件會直接覆蓋

(D) LOAD完條BAR就搞掂啦

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
評論(1447)

引用:
原帖由 KisS_MenG 於 2010-9-30 05:39 發表
唔該  呢個版  有冇得禁個B制  買野嫁??
你真以為 L4D2 本身有得買嘢 ?

九成九 vLan 更新檔唔會幫你做埋呢一份 , 因為 !buy 係非官方插件 , 玩家需自行創建或修改 autoexec.cfg (安裝路徑\Left 4 Dead 2\left4dead2\cfg) 加入以下指令 :

bind "b" "sm_buy"
引用:
原帖由 perroquet 於 2010-9-29 23:28 發表
點解呢排入game成日一個場都冇
係咪我未更新
先確保已更新至 2.0.3.8 最新版本 , 另外 Versus 01 分區大部分伺服器仍徘徊 2.0.3.5 / 2.0.3.6 , 原諒佢哋反應遲鈍 ......
至於 Coop 02 和 Survival & New 分區 , 場主同玩家都好合作 , 反應都非常敏捷 , 依家都升哂上 2.0.3.8 .

詳情往伺服宣傳版區查詢 .

*雖然我唔主張「降版」, 但如果你好想搵番哂啲對抗場而需要改版本 , 請跟足以下方法 :

1. 開啟 steam.inf (Steam\steamapps\common\Left 4 Dead 2\left4dead2)
2. 將 2.0.3.8 改成指定版本
3. 儲存檔案
引用:
原帖由 chungyi2468 於 2010-9-26 23:39 發表
開GAME時出現
can't find background image
materials/console/background04_widescreen.vtf
之後就玩唔到了
個案 6
引用:
原帖由 不死的金川 於 2010-9-28 00:18 發表
你好
我開game個陣彈個呢句出黎
can't find background image
materials/console/background03
之後玩唔到
我試過你上面ge方法..結果唔得T_T
更新檔檔案有損毀或遺失 , 造成此情況多數因為 :

1. 使用迅雷 (Thunder) , 快車 (FlashGet) , BitComet 等採用 P2P 技術既下載工具
2. 錯誤安裝路徑
3. 冇取代或覆蓋原有檔案

呢個時候請停用任何下載工具 , 直接下載全部更新檔 , 然後順次序安裝於適當的位置上 , 並確認取代所有檔案 .

安裝次序(已包括破解) : 2001 - 2024 > 2023 - 2038 .
安裝位置 : Left 4 Dead 2 資料夾 (即係 Steam\steamapps\common\Left 4 Dead 2)
*確保路徑連接到 Left 4 Dead 2 資料夾
引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2010-9-29 06:09 發表
你pm你msn比我啦 -.-
仲有 , dl左呢個先 http://www.u-file.net/f-poi0916
你個 TeamViewer 既版本已經好舊 , 最新版本為 5.1.9104 .

P.S : 如果你想要最新繁中免安裝版本 , 隨時聯絡我 .
引用:
原帖由 C__Hing 於 2010-9-28 13:31 發表
更新完之後玩唔到..一開GAME就彈出...Unable to write to C:\Program File\steamapps\common\left 4 dead\Final.
照你講GE方法試過..但都係唔得..有冇其他方法?
下載或安裝 Fishhao Final 破解 過程中出現問題 .

停用任何下載工具來下載以下附件 , 然後解壓到 Steam\steamapps\common\Left 4 Dead 2 , 並取代原有檔案 , 然後入 Game 試下 .

如無改善 , 即代表更新檔檔案有損毀或遺失 , 導致破解無法如常運作 , 造成此情況多數因為 :

1. 使用迅雷 (Thunder) , 快車 (FlashGet) , BitComet 等採用 P2P 技術既下載工具
2. 錯誤安裝路徑
3. 冇取代或覆蓋原有檔案

呢個時候請停用任何下載工具 , 直接下載全部更新檔 , 然後順次序安裝於適當的位置上 , 並確認取代所有檔案 .

安裝次序(已包括破解) : 2001 - 2024 > 2023 - 2038 .
安裝位置 : Left 4 Dead 2 資料夾 (即係 Steam\steamapps\common\Left 4 Dead 2)
*確保路徑連接到 Left 4 Dead 2 資料夾

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

可唔可以教我點整禁個B制  買野
之前去網吧玩  有得買d佢入面冇得汁ge槍 ..

引用:
原帖由 KisS_MenG 於 2010-9-30 09:58 發表
可唔可以教我點整禁個B制  買野
之前去網吧玩  有得買d佢入面冇得汁ge槍 ..
你無睇到我既回覆咩 ?

我個c硬碟太細裝唔到..一定要其他先得..點算好

引用:
原帖由 hatebbq 於 2010-9-30 11:58 發表
我個c硬碟太細裝唔到..一定要其他先得..點算好
裝去邊度都得 , 緊記更新檔同主程式安裝位置必須相符 .

P.S : steam\steamapps\common 呢堆路徑根本多餘 !!

引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2010-9-29 04:09 發表

你pm你msn比我啦 -.-

仲有 , dl左呢個先 http://www.u-file.net/f-poi0916
ok...........................................

我都係玩唔到

thz for sharing

點解我禁"left4dead2.exe"之後禁"運行"會彈"Can't find background image 'materials/console/background03.vtf"= =..幫幫手,第一次玩

回復 1405# 的帖子
更新檔裝錯位置

如果主程式檔 安裝係:

C:\

咁更新檔 就要裝係

C:\steamapps\common\left 4 dead 2\

1. 先搞清楚你主程式既安裝路徑 (left4dead2.exe 所在位置)

2. 開更新檔, 將路徑設置為主程式既安裝路徑

3. 更新完成 (如安裝中途中間個格仔出現錯誤訊息 (深紅色字) 即檔案損壞, 請用Internet Explorer 重新下載)

我想問下點解我呢排入多人場就超lag.... 過500ping...

已經肯呢版重新dl返晒d安裝檔同更新檔再重裝
無安過任何插件
以前玩一直無問題 廿幾人場都可以好順...

但係無玩一排後玩番就咁樣...
而家普通4人coop/自己開場coop/vs就無咩大問題...
入人地8人vs就少少lag...
入親個個12人以上d coop/vs場就lag到玩唔到...

咁係咪即係同多人場d場主條線撞左...?
如果係咁有無折衷方法解決...?

我見過唔至我一個有呢個問題... 入到d多人場好多時都見到有兩三個一樣係400ping以上....

我想問點解佢話我冇steam?...我跟住指示!

回帖是大大發帖的動力阿

回復 1408# 的帖子
更新檔裝錯位置

如果主程式檔 安裝係:

C:\

咁更新檔 就要裝係

C:\steamapps\common\left 4 dead 2\

1. 先搞清楚你主程式既安裝路徑 (left4dead2.exe 所在位置)

2. 開更新檔, 將路徑設置為主程式既安裝路徑

3. 更新完成 (如安裝中途中間個格仔出現錯誤訊息 (深紅色字) 即檔案損壞, 請用Internet Explorer 重新下載)

試下重新由2.0.0.1-2.0.2.4 開始更新1次 (之後2.0.3.8)
之後檢查left 4 dead 2\left4dead2\steam.ini (用記事本開) 版本號為:2.0.3.8
以及有pak01_000.vpk, pak01_040.vpk 哩2個檔案。

否則更新檔位置錯誤

睇完開頭,loading之後 出現Steam is not running.You must start Steam in order to play this game 按確定就無左,點算?

發表評論
本文章已關閉或您沒有權限發表評論。