查看完整版本: Hellhalt TD新手攻略

jasonwong0807 2018-4-19 13:33

Hellhalt TD新手攻略

[size=3]WOW:lol
最近見多佐人玩HTD,小弟得閑,諗住用自己簡陋知識寫少少俾新手參考一下 :0)
以下只係小弟玩佐幾個月既心得,歡迎各位高手提供意見

其實HTD同LTD差唔多,只不過我地玩開-prac,即每round有唔同怪起,同1, 10, 20, 30禁木 (場主決定)
一樣都係守怪、上木、出木,最緊要都係先守好,之後上木出木攻人
因為漏得太多怪會唔夠錢,唔夠錢又唔夠兵力守下一波,如此類推,
所以HTD玩既係平衡上木同守怪,高手係用最少錢守到最多怪,又可以沖木。

綠色同淺藍係Carry位(LTD冇分),比較難玩,尤其係頭幾波
因為怪出多D,移速高D,天生少少回血,但一開始又唔係多錢過人(多$50)。
不過多D怪變相多佐錢,多D錢上多D木,出多D木多D收入,後期兵力明顯高好多
所以carry位之名由來,新手盡量不要試。

講佐咁多廢話,咁其實要點守呢
由於每round有唔同怪起,所以唔可以一本通書讀到老,兵種配合,同埋要掌握每關特色先係守勝關鍵 :0)

首先講[b]第1~3關[/b]

1~3關既特色係
你好少兵力 (第一關得$465 :'( )
好多怪 但低攻
玩呢幾關最緊要係清得快,唔好俾佢圍,因為佢一企定定係到一齊打就好高DPS
所以有兩種方法打,AOE技兵 / 兵仔海平衡番敵我比例

上上策: 義龍(炎王)、綠龍(HAWK升):
    打1~3都OP的AOE傷,每round加一兩隻後排輕鬆1~3
上策: 細紅龍、細骨龍(深淵領主)、大蜘蛛
    要注意:
    細紅龍、細骨龍第1關要加幾隻遠攻係後面,唔係會漏
    細骨龍、大蜘蛛守完第1之後唔會夠錢升的($380/$440)(除非食埋自己友),要留錢起兵打第2
    一隻大蜘蛛守唔到第2
中策: 其他AOE (牛頭、獸人酉長、海巨人ETC)
    要配合後排
    獸人酉長、海巨人計機率,所以睇人品了
下策: 單人組合,詳見-Mass攻略 [url=http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=639918]http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=639918[/url]
下下策: 人海
    點解人海冇前後排組合咁好呢,因為通常人海係出好多前期平價兵,對之後守中前期(第6~10)未必有幫助
    因為有"首賣全價"系統,出一隻升佐既前期兵,比起一堆未升滿既平價兵,係抵D,之後再講
黑仔開波:
    如果上面講既所有野都冇,打第1咪收得皮? 又未必:lol
    可以試下咁起(非carry位):起兩隻>700血近戰,之後用所有錢起後排,不過可能走10幾隻左右
    例如得骷髏兵,其他唔識用:
    兩隻起骷髏戰士(485血, 識回血) 加兩隻骷髏射手= $420 都夠守第1
    打之前求神拜佛下round有龍 :0)

[b]第4關[/b]
基本上唔太難,亦都係俾第1~3漏得太多既食返錢
但有時都會守唔到的,原因係玩龍清得唔夠快,俾佢地半月形圍死
因為龍AOE好細範圍,打半月陣清得唔快,所以要起多少少後排幫手

[b]第5關[/b]
都係送錢關 有龍/穿刺後排好易過
但有時都會守唔到的,原因係好多AOE都係地面 (義龍、綠龍、地精爆爆、牛頭、獸人酉長、海巨人、投石車ETC)
所以一定要加穿刺後排

[b]第6關[/b]
第6或以上特色
開始會出Boss: 高3-4倍傷、10倍左右血、降附近敵人3甲、每秒友軍少少回血
怪會少D,但每隻高血好多(200幾血),即係佢甲相剋開始重要
有緩速會好D 清唔切都唔會俾人繞後打後排 (北極熊,時光樹)
第6 主要城甲,出D攻城加坦係前面頂就過到

[b]第7關[/b]
主要係跑得快
如果有slow就上上策,冇既就出多D穿刺後排,因為佢地輕甲
[b]
第8關[/b]
第8係1-10入面最難打,好多玩家都出車(200木)GG對面
難既原因係因為
佢地魔攻,重甲前排俾佢地打到嘔茄
佢地遠攻,近戰坦深入半月敵陣俾人迅速溶解
佢地中甲,得普通攻擊先剋到,而遠距普通攻擊得龍同水元素
佢地高血(1隻200幾)
王唔會俾兵卡下卡下,打到你之餘仲有其他兵仔掩護 >.<

所以打呢關要有坦夠頂魔攻之餘,又要有強力後排火力
(當然,有見過高手用其他方法守,但恕小弟未能領略:0))
基本上2隻至3隻坦加大量後排就守到大部份

首先講坦,坦得魔攻既都係城甲同中甲,
所以首選蒸汽坦克(關閉、心碎教) 3300血城甲可以頂半分鐘,之後到火雞,中甲加能量盾OP
仲有龍鷹都唔錯的,中甲打四隻,但有D貴
其次既有龍同九頭蛇,雖然重甲被SM,但到算係遠攻,可以頂得下
骨龍高攻可以一下一隻,九頭死佐仲有三隻細蛇坦下,
冰龍0甲無甲,但有+5冰盾甲同唔會被剋
唔建議起新式坦克,雖然高血城甲,但攻距太遠,會暱係後排後面打,坦唔到
其餘近戰坦(>2300血)都可以計半隻坦

強力後排例子:
雀(Rider)、煉金術士(2-3隻)、機槍手、投石(2階, 3階太貴)、大死靈、雪人
加埋人生鸁家(Troll Champion)就守鸁了

由於玩HTD頭幾關好重要,所以守到第1~8關係一個好開始,
第8都守到,之後便不用說了,因此本新手攻略到此完畢。

最後附上 Hellhalt TD Whatsapp谷link:[color=Me**粗俗文字**mTurquoise]
[url=https://chat.whatsapp.com/7W58UmSCelT76SuG1iIzRY]https://chat.whatsapp.com/7W58UmSCelT76SuG1iIzRY[/url][/color]
歡迎加入屠9我地 :0)

"首賣全價"系統:
背景:
如果起完之後未開始關之前賣: 100%原價, 無限次
打完一關之後賣: 50%原價
打完一關之後用預言家(起兵果隻)賣:100%原價, 第1次
所以出一隻升佐既前期兵,之後唔想要就可以全價賣,
但出佐一堆前期兵,之後唔想要,賣就蝕好多。
例子:
升爆一隻狂獸人加兩隻血獸人(或其他有用後排)夠守第1
起一堆血獸人都守到第1
但前者有個好處,係後期或者打8時可以全價賣狂獸人,半價血獸人,蝕一隻血獸人
後者有一堆,全價賣就得一隻,所以其他一定蝕住賣,唔賣又驚俾LVL8 SM =.=
所以有得揀,單一前期兵比人海抵好多。

PS 中譯版Jeffery整緊,好快出完美漢化版:loveliness:
[/size]

[[i] 本帖最後由 jasonwong0807 於 2018-5-9 22:08 編輯 [/i]]

逆天修羅 2018-4-20 09:08

竟然有人開攻略貼 不過我都唔係話好識玩 個人玩好多時開局好極端...一係就歐皇開局超級天團&無敵肥 有一場死主煉金隊長飛機騎士神使巨魔火雞山巨人攻城車+月女光環3LV 對面係咁見王+我食勁多怪(你無睇錯 玩到17全部都係呢幾種兵無其他雜怪...感覺一場就用晒我所有人品了XDD)~打完10關王7/13成300收入仲要唔係CARRY位...一係就非洲黑人開局...來來去去都係D完全守唔到既兵 開局就崩足頭三關 不過到第4/5通常都會守得返
個人起位~~最硬果幾隻坦會起中間 其餘D副坦由遠王位牆邊斜線一排起落去~~輸出細怪(海象角鷹質子等等)就起近王位果邊~~比主力位後2~3格左右 當然 要起少少坦擋一擋近王位果邊 唔係既話大怪未落細怪就切晒D集火小隊XDD~~隻大怪因為碰撞體積大 好多時都會順住斜線落切後排XDD然後因為近王位起左一堆輸出 好多時都會集火殺左隻大怪先 咁就好守好多(呢個版可以換位 有神使就轉返六角形起法 好多時新手守唔到後面就係鍾意一排過起唔會兵與兵之間斜一格&留些少空間比D後排展開~同埋唔會跟住D怪射程來排陣 要高木低戰力守 起位好緊要) 呢個版難玩過LTD唔少 重點波 8/14/17/24/27 8關 有D中甲/城甲坦 輸出夠  基本上安全 但太多車就真係無得講 巨木無神兵 多起上黎乜都要死 14比8易少少 只要坦得住 配合回血怪 集火起位儘快殺左大怪佢 應該就穩了 會漏都係漏少少而已 17 攻城夠多 暴力秒過 最好用當然車仔同埋煉金術士 車仔打17先好升到3級 因為一下一隻 前面唔駛升 升左攻速太慢反而效率低..除非10真係完全無輸出就升D當打王用 煉金個人來睇真係神器 8/14/17只要有佢係到 8關2~3隻 14/17關有5~6隻左右 全部打針 配合集火起位 先殺大怪 真係無乜點試過崩XDD 但係大怪遲遲都唔死 多數都會GG  24 27就真係比較嘔心 由其27 一般唔係由頭到尾都無乜點走怪&戰力高兵種靚通常都係守唔住(27我真係見過有人4萬幾戰都要走怪...)個人玩法 17後 只會起魔攻 城甲 攻城攻擊既兵種 呢D打後面既關會比較強~~:D題外話 呢個版有無試過玩合守?? 即係兩家起中間大家一齊守 呢個玩法係舊版本LTD識玩既話好強勢 唔知HELL版玩唔玩得起呢:lol

jasonwong0807 2018-4-20 13:47

回復 2# 的帖子

WOW 多謝你補充
之前冇見過你既 :0)

jasonwong0807 2018-4-20 13:53

回復 2# 的帖子

合守有諗過呀
但怪去到轉彎位會加甲
所以一直唔敢試:lol

逆天修羅 2018-4-20 18:02

[quote]原帖由 [i]jasonwong0807[/i] 於 2018-4-20 13:47 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6378375&ptid=643488][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
WOW 多謝你補充
之前冇見過你既 :0) [/quote]
玩過好多場啦 只係我成Q日都換帳啫...

JeFFreY361 2018-4-29 21:37

樓主太OP了@@

ryan_kin 2018-4-30 08:44

獲益良多:) :victory: :victory: :victory:

myeung 2018-5-4 17:49

覺得教埋守 11 14 17會更好 :lol

abc3388 2018-5-8 13:16

回復 1# 的帖子
大蜘蛛守完第1之後唔會夠錢升的($380/$440)

有點錯誤 ...... 應該係($360/$440) 先啱
第一关出大蜘蛛有 $ 100 多 D
第一关 守完之後應該有 $ 440 多 D , 啱啱夠升級
可以夠守第二关(有木怪都免強可以過关掛............:lol:lol)

|心碎_Ar奴 2018-5-9 04:27

樓主太神了:funk: 樓主太神了:funk: 樓主太神了:funk:

jasonwong0807 2018-5-9 22:12

[quote]原帖由 [i]abc3388[/i] 於 2018-5-8 13:16 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6378946&ptid=643488][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
回復 1# 的帖子
大蜘蛛守完第1之後唔會夠錢升的($380/$440)

有點錯誤 ...... 應該係($360/$440) 先啱
第一关出大蜘蛛有 $ 100 多 D
第一关 守完之後應該有 $ 440 多 D , 啱啱夠升級
可以夠守第二关(有木怪都免強可 ... [/quote]
多謝你提醒
原來第2關可以升大蜘蛛:0)
$380係指骨龍升上去價錢:lol:lol

BTW唔見你玩既 得閑一齊玩:)

abc3388 2018-5-10 11:28

回復 11# 的帖子

我有玩可能時間唔啱啫
順便講下部分兵種可以升级二次
好似火槍兵咁原本 $60(槍兵) 升 $175(火槍兵) 就完
但哩個版本升到  $175(火槍兵) 可以再升一级

JeFFreY361 2018-5-10 21:46

回復 12# 的帖子

升完可以守1
但後期冇用~

BTW唔見你玩既 得閑一齊玩:)
頁: [1]
查看完整版本: Hellhalt TD新手攻略