查看完整版本: 有冇人覺得vlan太多分流

kit70317 2017-8-9 16:25

有冇人覺得vlan太多分流

其實可唔可以將d 分流集合成一個?
咁樣睇落個ser唔會太少人
起碼人流集中哂一個ser
想玩咩場開咩場都有人入
定係技術支援方面做唔到?

x00900 2017-8-9 17:28

回復 1# 的帖子

緊係做到 不過唔做姐 佢咁做仲邊有人買VIP

獨愛喵 2017-8-22 01:27

[quote]原帖由 [i]x00900[/i] 於 2017-8-9 17:28 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6367974&ptid=637448][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
緊係做到 不過唔做姐 佢咁做仲邊有人買VIP [/quote]當初好多人玩個陣都唔會架

x00900 2017-8-22 10:46

回復 3# 的帖子

咩啊=.= VLAN最初都己經係限240人架啦

唔係咩...

Soldier.K 2017-8-25 20:29

認同 太多啦 好多都冇人玩

呀安好 2017-10-8 18:17

你地知唔知IPv4最多支援255個ip
即係1個房最多255人

除非vlan肯大升級到IPv6
不過無咩可能

x00900 2017-10-8 21:53

回復 6# 的帖子

"IPv4最多支援255個ip"

朋友...你認真架? 我真係第一次見人咁講=.= 嚇死寶寶啦

Erebosy6 2017-10-8 23:03

回復 6# 的帖子

訓醒未?
係2^32 姐係4,294,967,296個
有D係特殊用既 但一定唔會係255

Acropole 2017-10-9 09:08

[quote]原帖由 [i]呀安好[/i] 於 2017-10-8 18:17 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6370049&ptid=637448][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
你地知唔知IPv4最多支援255個ip
即係1個房最多255人

除非vlan肯大升級到IPv6
不過無咩可能 [/quote]
你係咪想講Class C Network只可以支援254個Host Address呀:L

呀安好 2017-10-9 19:12

回復 9# 的帖子

岩阿 其實同唔識電腦網絡既人 有需要講咁深咩
明就得啦== 要咁多解釋其實自己維基都得
我夠知組合有42億個 人地會明咩:lol
利申:唔係針對師兄

[[i] 本帖最後由 呀安好 於 2017-10-9 19:14 編輯 [/i]]

Erebosy6 2017-10-9 20:27

邊個同你講IPv4一定要用class C?
就算係C 都係254 唔係255 到底邊個唔識電腦?

呀安好 2017-10-10 19:24

[quote]原帖由 [i]Erebosy6[/i] 於 2017-10-9 20:27 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6370094&ptid=637448][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
邊個同你講IPv4一定要用class C?
就算係C 都係254 唔係255 到底邊個唔識電腦? [/quote]

你咁醒 你又唔早d答樓主
IPv4一定要用class C? 你咪問vlan囉 拗嬴我好威啦係咪:lol

呀安好 2017-10-10 19:31

係做到野就google埋比人睇 唔好只係識做鍵盤戰士;P

子網路

系統管理員可以進一步分割類別 A、B 或 C 的 TCP/IP 網路,稱為子網路。為了要讓網際網路的邏輯位址配置 (IP 位址及子網路的抽象世界) 足以應付真實世界使用的實體網路數量,上述分割動作是必要的。

負責配置 IP 位址區塊的系統管理員所管理的網路,可能不是以容易符合這些位址的方式構成。例如,如果您有一個含有 150 部主機的廣域網路,而這些主機分佈於用 TCP/IP 路由器連接的三個網路 (在不同城市)。這三個網路各有 50 部主機,而您獲得的配置為類別 C 網路 192.168.123.0 (為了說明,這個位址實際上是來自未配置在網際網路上的範圍)。這表示您的 150 部主機可以使用位址 192.168.123.1 到 192.168.123.254。

您無法使用的兩個位址是 192.168.123.0 和 192.168.123.255,因為主機部分全部是 1 及全部是 0 的二進位位址是無效的。0 位址無效,因為該位址是用來指定未指定主機的網路。255 位址 (使用二進位表示法,即全部是 1 的主機位址) 則是用來對網路上的所有主機廣播訊息。請牢記,任何網路或子網路中的第一個位址及最後一個位址,都不能指派給任何個別主機。

現在您應該可以將 IP 位址分配給 254 部主機。若 150 台電腦都在同一個網路上,則可運作無礙。不過,您的 150 台電腦是分布在三個不同的實體網路上。各個網路不需要更多的位址區塊,所以您將網路分為幾個子網路,好讓您在多個實體網路上使用一個位址區塊。

在此情況下,您可以使用能使網路位址擴大並讓可能的主機位址範圍縮小的子網路遮罩,將網路分成四個子網路。換言之,您是「借用」通常用於主機位址的一些位元,並使用他們做為位址的網路部分。使用子網路遮罩 255.255.255.192 即可讓四個網路各有 62 部主機。此方法可行,因為在二進位表示法中,255.255.255.192 與 1111111.11111111.1111111.11000000 相同。最後一個八位元資料組的前兩個數字會成為網路位址,因而提供您其他網路:00000000 (0)、01000000 (64)、10000000 (128) 及 11000000 (192) (有些系統管理員只會使用兩個子網路,並以 255.255.255.192 做為子網路遮罩。如需有關本主題的詳細資訊,請參閱 RFC 1878)。以這四個網路來說,最後 6 個二進位數字可做為主機位址。

使用子網路遮罩 255.255.255.192 時,192.168.123.0 的網路就會變成 192.168.123.0、192.168.123.64、192.168.123.128 及 192.168.123.192 這四個網路。這四個網路會有下列有效的主機位址:

192.168.123.1-62
   192.168.123.65-126
   192.168.123.129-190
   192.168.123.193-254

同樣地,切記全部是 1 或全部是 0 的二進位主機位址為無效位址,所以您不能使用最後一個八位元資料組為 0、63、64、127、128、191、192 或 255 的位址。

您可藉由查看 192.168.123.71 和 192.168.123.133 這兩個主機位址,來了解其運作情形。若使用預設的類別 C 子網路遮罩 255.255.255.0,則上述這兩個位址就會都位於 192.168.123.0 網路。不過,若使用子網路遮罩 255.255.255.192,則它們就會位於不同的網路;192.168.123.71 是在 192.168.123.64 網路上,192.168.123.133 則是在 192.168.123.128 網路上。

Erebosy6 2017-10-10 20:16

回復 12# 的帖子

一早係其他po講過 vlan可以做到類似既野
個個開1個po都回1次 咁咪好唔得閒?
而且其他人都回左啦

回你 只係純粹叫你唔好識小小扮代表
1野彈個255出黎 根本唔知你想表達乜
電腦最諱 要人估你做乜

另外你都識叫人問vlan 咪姐係你都知vlan有能力改善啦
咁你回左D咩比人??

下面google比人睇 你又唔解釋 有咩用?
而且資料又唔係完全正確wo
0同255 唔係無效lo 佢係有其他作用
0係用黎做mask 255係傳野比所有用家
不過算啦 見你照copy 就知你唔了解電腦網絡啦

呀安好 2017-10-11 01:08

[quote]原帖由 [i]Erebosy6[/i] 於 2017-10-10 20:16 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6370133&ptid=637448][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
一早係其他po講過 vlan可以做到類似既野
個個開1個po都回1次 咁咪好唔得閒?
而且其他人都回左啦

回你 只係純粹叫你唔好識小小扮代表
1野彈個255出黎 根本唔知你想表達乜
電腦最諱 要人估你做乜

另外你都識叫人問 ... [/quote]

你咁醒你又唔覆樓主?
你話po過好多次 咁你又唔提樓主自己爬文?
係要有人答錯野先出黎威?
見你咁覆就知你係好要面唔輸得既人 算啦比你威啦好無;P
同你講多都晒時間;P;P

Erebosy6 2017-10-11 17:28

唔係掛 爬文都要人叫呀?- -
假如你打機卡關 都會自己上網搵攻略啦下話?...

姐係你答錯 唔可以出黎指正你? 由你繼續誤導人?...
用下個腦啦好嗎 唔用腦 同你講幾多 都真係哂時間啦
頁: [1]
查看完整版本: 有冇人覺得vlan太多分流