查看完整版本: ACGの競技場介紹+小教學!來殺戮一場吧~

犯賤小子 2016-10-17 10:45

ACGの競技場介紹+小教學!來殺戮一場吧~

嗯~時隔多少係版區失蹤一段時間又回來了~.~係~我來介紹地圖:[color=#ff0000]ACGの競技場[/color]
一張近期[color=#2e8b57](應該係近期吧)[/color]出名[color=#2e8b57](認知度老實講都唔多,鬼叫war3冇新圖+冇人咩→_→)[/color]既地圖
咁推薦緊有理由既,所以講講優點先:
此地圖畫面可以話我係war3中[color=#2e8b57](可能我見識少,應該仲有)[/color]最出色既一張圖
團隊性質極高,隊友一小步既錯誤,會令你全隊死亡[color=#2e8b57](有豬隊友表示MDZZ了)[/color]
人物設計到位,技能豐富[color=#2e8b57](有好多隱藏技能請自行摸索吧A_A)[/color],
[color=blue]專武技能(G技)特效非常好~而且係零起手動作,反擊必備! [color=red](專武價格為$5000+15木)[/color][/color]
嘛~~地圖都係算新地圖,英雄未算多亦不少,好好地娛樂下吧~

【地圖介紹】
此圖沒有裝備合成與食兵.只要借助各種道具和技能來進行搭配.即可享受對戰.地圖風格偏向彈幕和格鬥風格.同時也需要一定操作技巧.而且有一樣特點係英雄血量清空後會在5秒內處於瀕死狀態.瀕死狀態結束後才算真正的死亡.(即表示有瀕死救人,而死亡真的死了A_A)

【技能抵消】
本圖技能的等級分為LV1-LV6.當倆個帶有等級的技能相遇時.等級低的一方技能將無效化.如果等級相同.則互相抵消或其中一方產生特殊效果.
技能一共分為三種類型,分別是:物理技能,魔法技能和防禦技能,同時技能還區分:投射技能和衝刺技能,以應對部分特殊技能的需求.
物理技能指實體攻擊,如子彈,斬擊,體術等物質形成攻擊.
魔法技能指能量攻擊,如螺旋丸,衝擊波等能量形成的攻擊.
防禦技能指護盾,牆壁一類的技能,可以抵擋物理或者魔法攻擊,有些特殊防禦技能也可以破除敵人的防禦技能,但是部分防禦技能只能抵擋單一類型的攻擊.

【遊戲模式】[url=http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=633182&]http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=633182&[/url](詳細模式了解)
忍界之戰(即團隊殺戮):殺敵數為20/40/60/80,比較拼命向的模式,總之殺到人多就羸咁解
聖杯之戰(即回合殲滅):回合數為:5/10/15/20,團隊意識極高,亦係本人最推荐的模式,不過開始前記得分好隊(小心被雷A_A)
大武鬥祭(即選英單挑):回合數為:5/10/15/20,單挑不用多說了吧…
靈魂派對(即隨英單挑):回合數為:5/10/15/20,同樣單挑,隨機英雄,不過不同大武鬥祭在於所有英雄和技能會重置,時間會更長

【英雄方面】(推荐新手的英)
桐人基礎連技: [color=blue]QWWEF[/color][color=seagreen](可以A人,亦可再F,玩家自行控制)[/color][color=blue]R[/color]
草剃京(正常)基礎連技:  [color=blue]EQ[/color][color=seagreen](需持續放,共3下傷)[/color][color=blue]WTDFR[/color]
佐助基礎連技:  [color=blue]REDFWQ,T[/color][color=seagreen]睇時機放(另外佐助技能防禦高,識運用來擋技可以打斷對方動作)[/color]
K(拳王英既K)基礎連技: [color=blue] RRT[/color][color=red](行近身)[/color][color=blue]QEF[/color][color=red](行近身)[/color][color=blue]WWDEEQ[/color]
八極拳兄控(有間都古)基礎連技:  [color=blue]EERWF,QD[/color][color=seagreen]走位技可配合其他技使用[/color]
更木劍八基礎連技:  [color=blue]QFWDRE[/color],[color=seagreen]被動技(自帶3秒不死+受800傷即自行反擊,第一次玩推薦試下先)[/color]
[color=#2e8b57][color=black]櫻花劍豪(武士saber)基礎連技:  [color=blue]F[color=seagreen](插人!插中人會暈!)[/color][/color][color=blue]QEWR[color=seagreen](仲有[color=blue]D[/color]可以配合[color=blue]Q/E[/color]使用零起手,配合[color=blue]W[/color]則進行二段攻擊+傷,由於技能使太空範,我就唔多加指示了~)[/color][/color][/color][/color]
[color=#2e8b57][color=black]四重存在-理智(二小姐)基礎連技:[color=blue]  EQWDFR[color=red](E技在出專前為LV4,專後LV5,基本上可以破解大部份技能,但小心起手時被打斷!!)  [color=seagreen](D,R技在敵方於空中其間會追加傷害!!)[/color][/color][/color][/color][/color]
[color=#2e8b57][color=#000000]北斗神拳(鍵次郎)基礎連技:[color=blue]  Q(飛衛腿)TETWTWQR [color=red](此連技只要全數命中後,除劍八外皆可秒殺!)  (北斗神拳更多技能連法為高操作,因此本人不打算加入更多於此教學了)[/color][/color][/color][/color]
[color=#2e8b57][color=#000000]夏娜基礎連技:[/color][color=blue]  ERQWF,D[color=seagreen](可加速自身,由於夏娜不能秒殺敵方,但擁有高控制和機動性,因此運用D技打遊擊戰為最佳選擇!!)  [color=red](F技可秒殺低於30%血量的對方英雄(劍八除外),但小心不能被打斷,否則技能失效!!)[/color][/color][/color][/color]
[color=#2e8b57][color=indigo]另外有更多遠程英雄本人不打算加入教練,因為遠程定義為沒有固定連技,因此而不加入教學,另外本人會再研究更簡易而高輸出的連技教學,欲想知更多連技,請玩家先自行探索了~[/color]
[/color]
【靈擊系統】
本圖設有[靈擊]這一門道具,用$400就買到!(比磚頭仲平!),且不計算於道具例,不佔位,購買上限為5,多買無用
用處非常重要!!!兩下ESC即可強制使用,效果係[color=#ff0000]震飛身旁敵人+解除所有負面效果+震飛後擊暈敵方[/color],靈擊運用時機捉得好,可以令整局遊戲走勢改變~當然如果係鐘意享受單純的團隊合作&連技,係開場前標明禁靈擊亦不失樂趣!

【另外提醒】
*衝刺技能目前最高lv不超過3lv,即表示只要防禦技能高於或等於3lv即可防禦衝刺技能並可進行反擊
*道具板磚只有lv1,因此不能擋下任何攻擊(即使雙方lv1也只是抵消),但由於道具性質為即時釋放,因此在敵方技能開啟時可先行打斷對方動作並暈2秒
*英雄佐助防禦技能可以擋下大部分技,但一旦被高於4lv技能攻擊時,須佐能乎被破壞則35秒內不用使用,因此要小心使用!
*要多留意許多英雄會有二段或三段技能(例如'K'使用W技後會二段技W,三段技為E,命中後更有四段技E,即WWEE)
*七夜志貴F技可以無視所有非指定技能,但對方使用專武後即立即進入技能釋放模式,因此不能無視
*小圓,詩乃,第一十刃,嗚人,八極拳,夜斗神(未開啟禍[color=#333333][font=arial][size=13px]津神的情況下)在無專武技能時不能一套技單殺敵人,因此推薦遊擊戰[/size][/font][/color]
[font=Arial][color=#333333]*遠野,北斗,克林都有反擊技[/color][/font]

[color=#4b0082]仲有其他英雄技巧或係道具運用就唔多講了,每人玩法各有千秋,自己多多品味吧~[/color]

暫時講住咁多,地圖檔由於過大而無法上傳,我遲D可能會補充&更新此貼
[color=#ff0000]如果直接取得地圖既,可以私信我搵時間,我會開場供人down圖的~[/color]

例牌打個廣告:L~傳說の賤團 長期招人,歡迎加入RC:26820076,團隊:[url=http://www.ipve.com/bbs/vlan_team2.php?team]http://www.ipve.com/bbs/vlan_team2.php?team[/url]PS:遊戲上有問題亦可另外聯絡我~

[[i] 本帖最後由 犯賤小子 於 2017-3-5 20:21 編輯 [/i]]

ml1014ml 2016-10-18 17:25

我.........頂............

z104065887 2016-10-18 17:25

頂一頂 :D  這个post十分好 十二个字

犯賤小子 2016-10-19 23:41

沒想到我竟然要自己頂自己....

已經叫做落足心機打既介紹+小教學都冇人睇咁樣,認真灰:(
唔想更新落去住了...感覺好似去餐廳比左錢冇野食咁樣,毫無意義....

x00900 2016-10-20 07:52

回復 4# 的帖子

洗唔洗咁sad啊  我當年宣傳彈彈都冇咁sad啦

犯賤小子 2016-10-20 14:53

回復 5# 的帖子

算啦,本來應該聽你講既,只不過選擇唔同冇得怨~
嘛~反正都係介紹,有人睇咪睇完算,冇人睇咪當棄貼,常見既事,我大不了唔出聲罷.

x00900 2016-10-21 07:02

回復 6# 的帖子

vlan論壇而家咁少人上  冇人睇都冇計

我都係轉行其他game或者改下圖就算

johnny136 2016-10-21 14:11

不錯了

謝謝哦<3 let me try to play :victory::victory:

kinleunglee 2016-10-24 01:57

頂一頂!!求救英雄鳴人,辛苦了樓主謝謝啦!!

神仙鼠 2016-10-24 01:59

搞錯呀成日屠我 :Q  ......

犯賤小子 2016-10-24 17:56

回復 9# 的帖子

[quote]原帖由 kinleunglee 於 2016-10-24 01:57 發表
頂一頂!!求救英雄鳴人,辛苦了樓主謝謝啦!! [/quote]

好土既對話>_>
嗚人好難教架....D技連續性除左QE就冇了,都係要睇時機啊...

一動一驚心 2016-10-26 22:34

ACG
我只有JUDY 之外 人稱 最強既存在 :)

恶魔之歌 2016-10-27 13:10

支持支持 路過路過:lol:lol:lol:victory::victory::victory::victory::victory:

犯賤小子 2016-10-31 23:47

為左保留教學,我決定自己頂一頂了>_>

犯賤小子 2016-11-1 14:37

回復 7# 的帖子

[quote]原帖由 x00900 於 2016-10-21 07:02 發表
vlan論壇而家咁少人上  冇人睇都冇計

我都係轉行其他game或者改下圖就算 [/quote]
原來你回覆左我睇唔到>_>
有機會回來war3既,我教你玩對戰圖A_A但你要教返我彈彈波

犯賤小子 2016-11-1 15:18

更新:新增了【另外提醒】

如題.....順便再頂一頂張貼>_>

大宇宙 2016-11-2 22:37

支持ACG,樓主辛苦了

樓主好用心地介紹acg,說真的vlan post有幾個是會這麼用心的?
ACG同樣是我認為WAR3地圖中(目前)最用心的地圖,作者和他的合作夥伴用了一年的時間,耗資萬元,才弄出一個正式版,地圖中無論是音樂,聲效,人物的打擊感還是人物模組及技能的美觀都都讓人讚不絕口!

這地團隊合作性要求很高,一個小小的失誤就會影響到一局的勝負,隊友的強弱之分當然也影響很大(大部分地圖隊友的影響力可以說是很龐大).
團戰時以個人來說>>>>>>最基本是需要懂得連技,其次要有幫助隊友的意識,還有足夠的反應力(現在的版本反應力不好的人十分吃虧),當滿足以上的所有條件後那就到了計謀的對決了

如各位認為我上述有哪些錯誤了,請各位指點指點(嘻嘻):D:D:D

犯賤小子 2016-11-9 17:32

回復 17# 的帖子

THX,大致上都冇錯了.我遲D再更新

釜仁仁 2016-11-21 01:34

求教~

SABER點玩= =?
DEW?

ml1014ml 2016-11-21 16:46

回復 19# 的帖子

d-->w--->e--->專屬---->專頭再r

犯賤小子 2016-11-22 23:53

回復 19# 的帖子

[quote]原帖由 [i]ml1014ml[/i] 於 2016-11-21 16:46 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6328793&ptid=634272][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
d-->w--->e--->專屬---->專頭再r [/quote]
saber單挑來講只可以做到咁了: F,D,W,E,G(專),板磚,R
團戰則多數用R防禦同埋打斷敵方技了

犯賤小子 2016-12-11 05:03

更新內容&頂一頂貼~

大致上.....應該都介紹得七七八八了0.0

幻境‧雪花 2016-12-11 05:03

推一下:victory: :victory:

犯賤小子 2016-12-13 14:17

回復 23# 的帖子

[quote]原帖由 [i]幻境‧雪花[/i] 於 2016-12-11 05:03 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6331168&ptid=634272][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
推一下:victory: :victory: [/quote]感謝感謝~~~~

犯賤小子 2016-12-14 11:57

更新:【英雄方面】

新增教學英雄有:
*四重存在-理智(二小姐)  *北斗神拳(鍵次郎)  *夏娜

ml1014ml 2016-12-15 14:45

不是所有英雄專武0起手哦:lol

犯賤小子 2016-12-15 14:49

回復 26# 的帖子

[quote]原帖由 [i]ml1014ml[/i] 於 2016-12-15 14:45 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6332036&ptid=634272][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
不是所有英雄專武0起手哦:lol [/quote]除左克勞德,所有英雄既起手基本上夠打斷動作的了~,~

犯賤小子 2017-1-7 15:04

想要地圖的可以留言或私信我,由於地圖檔太大上傳唔到,目前本人只有1.71版

犯賤小子 2017-3-5 20:23

修正內容錯字._.

更新內容文字顏色以方便閱讀~~

切姫夜架 2017-3-10 17:45

唔係出左新英啦咩 順便推一下~~~~:victory:
頁: [1]
查看完整版本: ACGの競技場介紹+小教學!來殺戮一場吧~