查看完整版本: 何為偷圖?

bob.yeah 2016-8-10 01:15

何為偷圖?

今日討論何為偷圖。自古以來,偷這字一句被評定為貶義之詞,所以偷圖兩字所指的必定為負面行為。但今日所講既並非指偷圖既惡行,而係何為偷圖。假若要以偷圖的行為加付給人,必須達成其一可能,就是你本是創作此圖之人,並且你是不給與他人下載此圖,但他人則在你毫不知情下取得此圖,這才為偷。那若果他人偷取了原創人其圖而修改,亦算為偷嗎?而其行為當然亦算為偷,並和偷圖其行為相比之下,更為可恥,罪加一等。那當然按道理來說,不知者不罪(所指的是在毫不知情下下載了圖的人,即係指第一手二手......再第x手),再加上原創圖被偷,其責任亦不能只算在偷圖者之人,責任理應原創人及偷圖者一起負擔,因為原創人沒好好保護好原創圖,除非偷圖者要脅原創人,從而這並不能稱之為偷,而該稱之為搶,則為強將盜。如果原創人將其圖分享給指定的人,並要求他不能給予該圖流出,但該圖最終被指定的人流傳出去,其責任該否指責於將圖流傳出去的人呢,甚至是在不知情下而下載或轉檔的人呢?其當然要指責於將圖流傳開去的人,但不能指責於不知情下而下載或轉檔的人,因為不知者不罪。
總括而言,我強烈要求,若要以偷圖其罪名和稱號給予他人,請你先尋找原創人並了解其圖的來來去去,再拿出證明而去將其罪名和稱號付之他人,請方才合理。假若無法證明的話而言,我則希望你用其他合理的罪名和稱號而付之於他人,若連其行為都無法達成,只會特顯出你其中文水平,或什你清楚看完該貼,並惡意做出該行為,而反映出你質素參差的事實。
最後,用心說一句,挑-塊金牌你既咩?

[[i] 本帖最後由 bob.yeah 於 2016-8-10 01:21 編輯 [/i]]

abc123pokemon 2016-8-10 03:57

好有哲理!!
一言驚醒夢中人!!

x00900 2016-8-10 14:21

算啦.... 其實佢地都係想講d人載完圖之後即走

同埋倒數走場既問題姐....

雖然大陸真係有d圖係私人發放 o_o 仲要比錢

a5889 2016-8-10 15:09

(上文已略)
一向用用語都是 多人認同 為勝
所以.......................我是偷圖狗>_>

爆裂狂轟 2016-8-12 00:06

我唔知偷圖呢2個字依家演變成點啦, 隨便打我對偷圖既理解
十年前玩war3 通常都只係2核機, 上網速度慢, 玩war3全塋幕
開/熄war3都晒10秒以上時間 (係呀10秒都鼓燥架)
一張比較大既地圖閒閒地晒10分鐘時間載
亦都有人想個war3入面多地圖,唔理載到D 乜(包括H圖,我都會)  
就造就偷圖狗出現

以信長呢張圖為例
通常D 玩家都入到game先知有更新, 就費事關game上網down啦,
邊有依家視窗化禁右上角Alt+F4鍵秒關咁輕鬆
又要至少down 10分鐘, 但係如果求其入個場down 快就2分鐘搞掂, 又唔洗上網搵
個時會有好心人士會開信長下載場幫下人
有D P K既高手是但入個新手場話未玩過/冇圖/求載/會完場之類既說話 down完秒退
當然有時9個人都一齊等啦, 中左招之後個個咪吊9佢 (都冇用啦人地都入其他高階場開左波)
久而久之咪有偷圖呢個term

其實開得個場比人down 就應該遇有人會down完之後走架啦
唔想咁  我諗唯一方法係整到自己名氣高D, 多D 入唔同場同人交流,
玩耐D  技術高D (指當技術好,就算玩未玩過既地圖差極有限既意思)
識你既玩家就會有興趣花D 時間陪你試玩任何圖 俾面你

至於入場玩一陣見唔岩玩就走個個都會架啦
唔俾走 咁D 資深玩家開HKE圖玩9 新手出氣都得
曾幾個時我同朋友挑信長, 佢開HKE圖
行暗位佢都可以遠攻到我,話有下忍睇位wo~
咁我當然信既, 因為佢打過信長盃真係有呢個實力
佢後來用熱鍵清我隻英技CD, 試下我睇唔睇得出係bug圖
我一眼就估到, 佢亦都認
朋友間玩下冇咩所謂既,但係有不肖既人會玩路人
呢下先死ma

bob.yeah 2016-8-12 02:22

回復 5# 的帖子

首先 我唔係包庇你所講討厭既果種人 其實我都不太喜歡這類人 但我想講既重點係 用偷呢個字的碓係不合理 可能有關我讀既選修科問題 我只係唔想大家用錯既野 講成為合理正碓 或許這只係一個稱呼 大家覺得沒有什麼大問題 但我唔想果件事明明係唔合理 不正碓 硬要將佢講到正碓 其實大家或許知道係不正確 但係都要堅持自己所不合理既邏輯 咁其實讀咁多書做乜 唔好話 家陣有不少大學生讀完書 重衰過D中學小學生 連道理都不分 讀書就係想你思考 分清楚黑白是非對錯 並唔係用來堅持自己不合理既邏輯 講到呢到 都開始離左題 但我想講一樣野 人類就係一種好容易讓自己鬆懈同鬆散既生物 你錯得一次 就會給予自己錯第二次 之後如此類推 最後成為習慣 我只係唔想一樣咁容易理解同明白既野都出現謬誤 接著將佢合理化而言

bob.yeah 2016-8-12 02:33

我自己只係唔鐘意講大話 將勝利視為最重要 再加上我都幾鐘意討論呢個還節 我認為某些事只會愈辨愈明 但如果某些人既目的根本不是為求真理而討論 只是為能否討論嬴這話題而討論 其目的根本毫無意義 所以你所講既合理 我一定會服 因此如果你地覺得我係錯既(如果係合理的話) 你地都可以告訴我辨論我

爆裂狂轟 2016-8-12 12:46

睇內文發現你所講既根本同"偷圖"定義無關 所以打左對"偷圖"個人睇法既文
之後我睇埋另一篇文先知原來個主題都係講緊偷圖, 個陣見係罵戰文就費事入去睇
其實人夾人緣既姐, 你同某個人唔岩唔代表嗰個人同另一個唔岩
又唔洗咁執著既, War3 係PC Game唔會累積積分
場完左就散, 玩到幾爽其實最後都冇L 用

然後你內文講既野, 我就用大陸著名改圖網5 5 yo u論壇定義, 叫 "改圖"/ "二次創作"
絕大部份都冇拎原作者授權, 擅自修改

簡單D既修改令到張圖容易玩D, eg 改錢,改傷害,加HKE
通常呢類圖係贏左都唔覺得光彩,爽過就算
但係當某張地圖改到成功發揚光大既就會有人捧, 絕信就係好例子
節奏比正信快,爽度十足
所以大部分人類都係P K黎, 就同4樓咁講, 多人認同為勝

如果你有玩過絕信/綠外眾神而又覺得爽, 唔覺得呢D有侵權成分, 就等同共犯
我個人就唔支持守城類型圖改圖啦, 畢竟原作者會俾難度你揀嘛

總結: 開心玩遊戲就好

bob.yeah 2016-8-12 14:51

回復 8# 的帖子

我只係將偷既定義講出黎姐 因為用偷這次確有不公 不過都感謝你花左咁多寶貴時間留言回覆 就好似你說開心玩就好 而我開貼都係為左見到一些人用心回應就則心滿意足 才不費我時間打出這文章出來

x00900 2016-8-12 20:17

話說大陸55you應該都就快玩完....
啊...同埋係法律上 所有地圖既版權都係屬於暴風
暴風亦講過地圖製作者冇任何版權 一切版權歸於暴風

所以先會出現到55you 飛飛呢d論壇

[[i] 本帖最後由 x00900 於 2016-8-12 20:23 編輯 [/i]]

NAMELESS00 2016-8-18 15:03

偷圖理論!

GOOD!;P ;P ;P :handshake :handshake :handshake
頁: [1]
查看完整版本: 何為偷圖?