查看完整版本: 侏儸紀公園 T6版製作 意見收集貼

x00900 2015-10-17 18:39

侏儸紀公園 T6版製作 意見收集貼

如題  如果大家有咩意見可盡量提出 如有時間我可以改
(但唔係絕對會改)

同埋最好將你地所知既bug講出來 以便修正

就係咁多-v-...  各位熱愛侏儸紀既朋友 盡快出來講下吧!

附上Tkz5Fix版比你地下載好了

[attach]247828[/attach]

[[i] 本帖最後由 x00900 於 2015-10-17 21:18 編輯 [/i]]

長崎良美 2015-10-17 20:39

第一樣野既就係...可唔可以俾個地圖載點,無人開場,我唔知官網載點係邊=.=

第二樣恐龍可唔可以好似TKZ板咁進化到特別種類,例如三角龍升炎角龍

第三樣學院研究有冇加快到..因為沒地圖載點,無法測試以上既3點..

x00900 2015-10-17 20:57

我直接上傳比你吧 其實Tkz版冇官網 只係我私下同D981改版者改出來既版本

好似Tkz版咁進化到特別種類 其實好多龍都已經係T版整左 你仲想整咩特別龍有得升呢?
當然我會搞到幾率好低 如果唔係就太屈

學院研究有冇加快到 我可以肯定冇加快過 因為完全冇搞過研究速度

_delay_n0_more_ 2015-10-17 21:41

主要是劇情, 職業, 倖存者特性, 恐龍, 建築五方面

首先某些劇情本身不完整
例如左下修橋劇情只有3-4秒通行時間,
四年後同入侵者作戰劇情打爆總部不會完成
某些劇情有些許不合理
例如被困右上山丘有時只能硬去打爆門, 沒有按鈕
拯救直昇機/郵輪/裝甲車一爆就完蛋, 不能讓倖存者失敗後也能自己造直昇機走
P.S. 以上就只是我想到的, 可能會有更多, 待他人補充

職業方面有些小BUG
例如有些倖存者本身是醫生或其他職業, 本身MP比其他人高
而這些多出來的MP是基於劇情本身已經幫倖存者研發了的人類基因工程
但如果他們再自己去研發, 無論研發多少級, 資源攜帶量也不會增加
(以醫生為例, 一開始劇情帶他研了基因工程I, 所以一開始+30MP,
但之後自己研了II及III也不會加資源攜帶量)

倖存者特性就是希望倖存者加攻的機制改變
上限的白字180攻增加, 讓倖存者也能打大力點
及取消打自己/同盟單位也能加攻的問題

恐龍方面, 希望取消透過食屍長大成超級狂暴霸王雷克斯, 狂暴愚弄等不平衡的龍
改成只能在恐龍勢力才能出現
或遊玩恐龍模式才能通過食屍長大成以上的龍
或需要滿足其他特殊條件
畢竟這兩種龍實在太變態
太易養成會降低「侏羅紀生存」的樂趣

建築方面, 希望堅固的避難所的修理回血速度提高, 或至少和避難所持平
現今基本上單純避難所的修理回血速度比堅固的高
升級後反而變低有點耐人尋味
懸賞商店中燃料的價格也最好下調50 (250->200)
因為要殺目標龍已經很難
要找及殺足夠的龍更難
適當調低其價格也可以令造飛機輕鬆一點
燃油塔其實有沒有可能加添一些獨有的功能令它不再雞肋?
現在連作者都說它沒用還真是太可憐了
相信沒幾個玩家知道還有這座塔存在 (嘛, 這條也不算很重要, 只是建議)

最後說幾句, 希望之後的版本有更多新的劇情, 恐龍, 武器, 突發事件
令侏羅紀公園生存更為有趣

特攻敢死隊 2015-10-17 21:55

1.右上角任似有BUG
有個任係拎登山日記之後去右上 會有愚弄者黎
要比蛋隻龍先可以走
但係比完蛋之後個人會自動走人個山洞 之後就咩都冇
個人唔見左 但係又冇提示話羸又冇話輸 個GAME仲進行緊 要自己走場
唔該加番個結局

2.可唔可以整到個積分商店只有自己可以接任?
經常有D白痴仔 一死左就係到搞人個任 而且有D任接左會卡住
所以唔該整到其他人唔可以接任

3.龍方面 我覺得唔好整太多屈機龍會比較好
好似狂暴愚弄者咁 對於D有番咁上下經驗既玩家黎講
前期如果進到一隻基本上等於過左 好破壞遊戲平衡
如果可以既話 張狂暴愚弄者同超級狂暴霸王雷克斯改做係某D模式同某D情況下先可以進到
而唔係依家咁只要食上去就有機會進化

abc123pokemon 2015-10-17 22:09

取消某些不平衡龍(愚弄者之類)<<不是敵人的 而是我方的龍不要升級成這種龍

fix訓練恐龍完成後的恐龍不會變成已完成訓練的恐龍的bug

新增可訓練恐龍的種類

人類基因工程3級之後不會增加資源攜帶量

1小時後打-event開劇情請拿掉核爆劇情-_-

fix一下恐龍皮膚的bug吧(我次次都整5到皮膚= =

係出改版就唔好怕麻煩@@~唔好話整訓練好麻煩之類= =

x00900 2015-10-17 22:46

嘩嘩嘩..... 好多野搞feel-_-... 唔知要花幾多個星期 因為要番工

由下面開始回應吧-.-...

[b]回 abc123pokemon[/b]

愚弄者好吧...呢個可以刪 因為我自己升左都覺得太屈機

"fix訓練恐龍完成後的恐龍不會變成已完成訓練的恐龍的bug" 關於呢個問題我應該會成個觸發重寫

"新增可訓練恐龍的種類" 睇情況啦...話說訓練過既三角龍太屈 我會改廢番少少

"人類基因工程3級之後不會增加資源攜帶量" 呢個會去修正放心

"1小時後打-event開劇情請拿掉核爆劇情-_-"  ok呢個會拎走

"fix一下恐龍皮膚的bug吧" 呢個冇bug 你食水果陣得第2同第5次會有機會出恐龍皮膚
食夠6次以上就有機會死 而且一定唔會抽到恐龍皮膚

"係出改版就唔好怕麻煩@@~唔好話整訓練好麻煩之類= =" T1版至T5Fix都係我出-_-...點會怕麻煩 怕冇時間姐 日日番工

[b]回 特攻敢死隊[/b]

"1.右上角任似有BUG"  睇完之後發現好似第2位幫手改既人 寫條件寫錯左野..

"2.可唔可以整到個積分商店只有自己可以接任?" 可以 第日改

"3.龍方面 我覺得唔好整太多屈機龍會比較好" 超級狂暴等我諗下點搞先吧

[b]回 _delay_n0_more_[/b]

你所講既我都會考慮下-v-... (冇點列式講 回應起來好麻煩)

x00900 2015-10-18 12:55

abc123pokemon 真係差d比你昆左-.-

人類基因工程3級之後一向都唔會再加資源量架bo-.-

長崎良美 2015-10-18 14:03

回復 8# 的帖子

其實人類基恩

我覺得原本創作應該係咁

基恩2 係指1+1

基恩3 應該係1+2 應該得3資

基愚4 先係1+3 先至搵4資

但唔知邊個版開始係基恩3變成跳4資.

長崎良美 2015-10-18 14:20

回復 3# 的帖子

我仲以為係創作左T6版=.=

而家先知係由T5版改成T6

如果要改..希望高階學院研究減少時間

現在地獄級電腦隻超級狂暴霸王雷克太屈機,迫住要升恐龍先頂得住

就算升機械兵研究10,隻未來戰士俾人打幾野就爆,希望可以改高血/高防少少

另外就係希望送一個重生項鍊,有時真係衰黑仔

一開波俾吞噬直追幾條街,追到跑到無MP就等死

同埋好多人死左人就走場,龍都唔玩

x00900 2015-10-18 15:25

咁你地想將人類基因工程改番第4級先係收集資源+4 定維持而家咁樣

另外, 侏儸紀一向都係講好唔好彩既game來架啦

一開始比吞噬者追殺 唯有話你自己唔好彩啦 所以重生項鍊係冇可能會整架啦

係侏儸紀入面生命既代價並冇咁低 唔係話想重生就比重生你

好多人死左唔玩龍就走場 係佢地既問題 作者咁好心整龍比佢地玩 自己唔玩係佢地既事

唔好推落來改版者同作者到 我地冇可能整到無限重生咁樣比佢地玩

超級狂暴霸王雷克就睇下情況點改吧....

[[i] 本帖最後由 x00900 於 2015-10-18 15:30 編輯 [/i]]

_delay_n0_more_ 2015-10-18 15:33

呢個又無咩所謂, 個人傾向+1,+2,+3,+4咁升上去

如果可以既話, 研到人類基因工程V會有新效果都幾好
機械兵升級研到盡又有D新野
出下D新龍, 龍出D新技能都唔錯

豆沙燒餅 2015-10-18 18:38

其實,與其將D龍改廢改弱,改勁改強改成點都好
但係我地玩侏羅紀既原因,係張圖好好玩,咁改咁多野,冇令到樂趣失去左,咁咪本末倒置囉,
不如諗下增加D樂趣係入面,例如出現第3方戰力(鐵血戰士,土著等等),有別於恐龍,倖存者等等,會無差別進行攻擊,又或者倖存者死亡有一定機會變成喪屍,勝利條件要消滅所有龍巢和所有的倖存者等等,這樣樂趣不是更多嗎?
如果將D龍改廢,進化路線變少,玩一次還好,玩多幾次就覺得悶,慢慢就冇人玩

特攻敢死隊 2015-10-18 21:35

[quote]原帖由 [i]豆沙燒餅[/i] 於 2015-10-18 18:38 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6285790&ptid=628328][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
其實,與其將D龍改廢改弱,改勁改強改成點都好
但係我地玩侏羅紀既原因,係張圖好好玩,咁改咁多野,冇令到樂趣失去左,咁咪本末倒置囉,
不如諗下增加D樂趣係入面,例如出現第3方戰力(鐵血戰士,土著等等),有別於恐龍,倖存者等等,會無差 ... [/quote]

但係依家個問題係有部份龍太過強而破壞遊戲平衡
狂暴愚弄者 有暈有回血有無敵技 行走仲無視地形
呢d咁既龍係玩家手上有幾sm唔洗講啦 前期比我進到隻真係惡夢都破比你睇
其他龍都冇咁屈 我地只係想改走狂暴愚弄者同超狂雷克斯呢d咁屈既龍
至於你話死左變喪尸 你都諗下岩岩唔呢隻game先得架:L
家陣係打緊侏儸公園啊 你估打生化危機咩:funk:
而且劇情入面已經有打外星人 模式又有恐龍模式比你可以同其他幸存者挑機

x00900 2015-10-18 22:31

等我慢慢改啦-.-... 除非有人識改 會幫手

如果唔係都唔會太快再出 此終冇時間諗點搞同整

如果有人肯幫手 真係勁歡迎z_z"

豆沙燒餅 2015-10-18 23:29

[quote]原帖由 [i]特攻敢死隊[/i] 於 2015-10-18 21:35 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6285844&ptid=628328][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]

但係依家個問題係有部份龍太過強而破壞遊戲平衡
狂暴愚弄者 有暈有回血有無敵技 行走仲無視地形
呢d咁既龍係玩家手上有幾sm唔洗講啦 前期比我進到隻真係惡夢都破比你睇
其他龍都冇咁屈 我地只係想改走狂暴愚弄者同 ... [/quote]

但係打機同睇電影,漫畫一樣,前提係個樣野有冇趣味,
與其堅持維持原則慢慢末落,不如打破傳統增加新意

侏儸記大叔 2015-10-19 06:13

以下對於我生存係呢個公園咁耐以黎既意見同睇法:

1. 開場時抽右上果個山洞位基本上可以RE
2. 某D識一開始已經會令到人玩唔到,比如跑唔到既人同理超級病毒人
3. 有D養大左既龍太屈機
4. 中後期元素唔多所以會好悶,有D人會選擇跳
5. 最後有D任唔完整同理出場機率太少

相信如果有以下呢D新元素,可以令到個圖好玩d:

1. 可以整多少少唔同品種既龍 ( 其實已經好玩左好多 )
2. 可以整多少少唔同人物 ( or奇異人物出場機率提升,唔一定要屈機人 )
2. 現時某D特別大龍出出現機率可以多D同理惡D D,而家一到後期冇咩新鮮同危機感 ( 所有人都見個望齒龍? )
3. 物品可以多多少少 ( 可以合成? )
4. 唔同任既賞勵可以豐富d同得意d,唔係就只係+1 2分....
5. 新任務,事件?

x00900 2015-10-19 12:19

有冇玩家有改圖技術可以幫手-.- 一條友堅應付唔來....

侏儸記大叔 2015-10-19 12:56

我都想幫下手,
雖然我唔識整新觸法
但如果係設計新部隊同理SET新物品,合成物品同新科技 改變現有部隊能力數值 以我之前研究WE我冧都勉強可以搞掂
而部隊出場機率之類,其實只要有我用WORLD EDIT開到個W3X既 觸法編輯器 黎睇就可以研究下,因為唔洗自己由頭寫而係理解,再加上同其他既好手交流,好大機會會搞掂
做所有動作之前我都會先交代左先,包括加多棵樹
最主要要睇下本身整圖果個人有冇鎖到觸法器同理圖,如果有就真係愛莫能助

大家都想侏記好玩D同多人玩D,其實現時最主要係多番少少新元素係中期同後期,咁就真係會好玩好多

最後,我人如其名

侏儸記大叔 2015-10-19 13:01

For example , cant open just like that

侏儸記大叔 2015-10-19 13:03

[color=#333333][font=Verdana,]被加密了[/font][/color]

侏儸記大叔 2015-10-19 13:53

[url]http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=03044&sn=2572317[/url]
講真,有D真係我玩咁耐都未見個哈哈

侏儸記大叔 2015-10-19 13:59

[url]http://www.dinosaurjungle.com/dinosaur_species.php[/url]
Reference sources

skyjack7 2015-10-19 17:59

1希望增加電力 得125不是太夠用
希望有180-200

2增加地洞的HP 連超級狂暴霸王雷克斯也有22萬
HP 只有2250HP的Level4 地洞真的不太夠用
希望有1萬-2萬hp的地终極地洞 即是等於1隻成年的霸王雷克斯

3增加修理工數量

4解除核子炮塔的數量限制(激光&火箭)

5增加人類的未來戰士HP 希望有6000-7000
在後期每隻恐龍都有7000hp以上的年代
你覺得2隻只有1500 合共3000hp的未來戰士能戰勝1隻有1萬5000hp的成年霸王雷克斯和1萬hp的成年霸王雷克斯?

最後 請给一個只玩人類及靠炮塔,地洞等科技的玩家能戰勝有22萬HP超級狂暴霸王雷克斯或兩隻9000HP的狂暴愚弄一個機會

在不養龍的大前提下,人類玩家並不能單獨戰勝有22萬HP超級狂暴霸王雷克斯或兩隻9000HP的狂暴愚弄

最後的最後,假如5介意破壞平衡,希望人類能有雷達站,製作照明彈,覆蓋半個地圖的導彈等科技
增強人類的戰力

[[i] 本帖最後由 skyjack7 於 2015-10-19 18:11 編輯 [/i]]

特攻敢死隊 2015-10-19 19:52

[quote]原帖由 [i]豆沙燒餅[/i] 於 2015-10-18 23:29 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6285877&ptid=628328][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]

但係打機同睇電影,漫畫一樣,前提係個樣野有冇趣味,
與其堅持維持原則慢慢末落,不如打破傳統增加新意 [/quote]

唔一定要咁大改先有意思既
增加模式 增加劇情 增加職業 都可以加強成個遊戲既樂趣
侏儸紀最大既趣味就係完全隨機既職加隨機既劇情
唔同職有唔同玩法 而且咁多個職 好多野可以玩

特攻敢死隊 2015-10-19 19:56

[quote]原帖由 [i]skyjack7[/i] 於 2015-10-19 17:59 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6286013&ptid=628328][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
1希望增加電力 得125不是太夠用
希望有180-200

2增加地洞的HP 連超級狂暴霸王雷克斯也有22萬
HP 只有2250HP的Level4 地洞真的不太夠用
希望有1萬-2萬hp的地终極地洞 即是等於1隻成年的霸王雷克斯

3增加修理工數量  ... [/quote]

其實你咁加法人類可以點輸
起到4LV地洞就咩龍都爆你唔到 成本仲唔洗300木同金
而且你係唔係唔記得左地洞可以放物品入去?
放個無敵藥水OR忍身 交換用已經可以頂好耐
你加個鈉米甲入去邊超狂都爆你唔到
加到1萬血即係唔會爆 有咩好玩?

米達倫 2015-10-19 20:53

1.可唔可以改走d完全冇用既職?
又或者改做一定有職?
有d人一見冇職/個職冇用就會走場

2.可唔可以整個-mission既指令提醒玩家event/任務既進行程度
就好似飛船要拍片個任
可唔可以留個記錄/提示玩家有咩片拍左/有咩片未拍
有時拍拍下都唔記得左要拍乜

3.希望人死左可以有迅猛龍以外既龍做倖存者

4.要求過份少少
希望會有恐龍牙齒既升級
好似2個同款既最廢牙齒可以合成高一階既牙齒
之後就係3個,4個,如此類推

5.希望改到人可以執裝(唔係槍)打到air
次次跑出去遇到成堆翼龍真係唔洗出去

6.希望唔同職/能力者會有唔同造型,唔想淨係做人類農民
(你轉我做半獸人農民都好呀)
咁樣可以有埋新既遠攻職?(雖然聽落好屈)

7.雖然呢隻係侏羅紀公園
但係有時會捉龍以外既動物
好似天生職有狗/鷹咁
希望生物學會升級可以出多個專門升恐龍以外既動物既能力

bug

1.有時明明唔係俾龍打死但係中bug死左

2.有見過人連續死2次分左2條龍倖存者出黎

暫時諗到咁多
辛苦哂樓主

skyjack7 2015-10-19 23:09

回復 26# 的帖子

其實加5加或者加幾多都是改圖個個決定或者衡量

我只是覺得在恐龍方有屈機野的時候
人類方都應該有返d差不多的野 在養龍以外的路 去提升返少少人類的戰力

同埋你所講的將隱身衣,鈉米甲放入地洞 不是每一場玩家必有或者必中的野 要出去行 去碰運氣才有
要不斷有無敵藥水就要不斷輪建實驗室才有

侏儸記大叔 2015-10-20 01:25

所以其實主要唔係要加強人類,
而係要加多D新元素,多D野玩

x00900 2015-10-20 02:39

[b]回24樓 skyjack7[/b]

1至4項不考慮

第5項可以考慮下 不過我肯定會對維修速度做好大既調整 以未來戰士的修理速度 只要有維修工基本上係天下無敵

[b]回27樓 米達倫[/b]

1. 冇用既職....例如邊D? 負面既職?
2. 可以考慮一下 不過遲下先
3. -___-...我都想整 可惜冇時間
4. 不考慮 , 另外唔通你覺得2同3項唔過分咩-.-"..
雖然你冇整過圖可能唔知 第2同第3項是但一樣需時都長過呢個N倍

5. 呢個...我建議問下咁多位既意見先
6. 啊...有時間先搞啦呢家野..
7. 有見地 , 可以整

至於BUG啦WO
1. 舉舉例子-.-點死法
2. 無法解決 (如果係屍操術果個就可以解決)

[b]回28樓 skyjack7[/b]
講得好-.-的確係由改圖既人來衡量 不過以我既觀點來睇 就算改弱愚弄 超狂果D 我都唔會改強人類

因為恐龍最低級同最高級實在差太遠 再加強人類會導致遊戲平衡完全崩潰

[b]回 侏儸記大叔[/b]
你識搞物編既話 我已經可以輕鬆少少 觸發你諗都唔洗諗了 加密地圖早就刪左比WE睇既GUI觸發文件

得番Jass 我都只係用Jass改架炸 如果你有RC既話 就加我x00900或者來rc群26323971搵我

不過我好大機會都唔係到 因為我係輪更番工

你見我呢個鐘數先回覆就知咩事啦-.-... 係咁多 睡教先

[[i] 本帖最後由 x00900 於 2015-10-20 02:41 編輯 [/i]]
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 侏儸紀公園 T6版製作 意見收集貼