查看完整版本: 侏儸紀公園D98Tkz-5 (2015-07-26新增地獄異星母體REPLAY)

長崎良美 2015-6-4 00:58

侏儸紀公園D98Tkz-5 (2015-07-26新增地獄異星母體REPLAY)

[size=5]2015-07-18我現在先知觸手呢個職業咁勁,唔駛養龍,只需[color=#ff0000]保住你條命[/color]..跟住用觸手,飛觸手去搞店總指揮車= =..[/size]
[size=5][size=5]
[/size]
2015-07-11新增地獄上飛機REPLAY[/size][size=5]2015-07-11加多個地獄上船REPLAY
[color=#0000ff]早期對付吞噬者同暴雷克斯 鞏固避難所+維修工[/color][/size][size=5][size=5]
[/size]
2015-07-08第25樓新增我在地獄的早期玩法[/size]
[size=5][color=#ff0000](綜合各位玩家給意見所得出的玩法)[/color][/size]
[size=5][color=#0000ff][size=5][color=#0000ff]
[/color][/size]
2015-07-05[/color][/size][size=4][color=#008000]我來講解一下點解會用電檣,而唔係用地洞。[/color][/size]
[size=5][color=#0000ff](前提係你屋企入面有攻擊中既塔同時[/color][/size][size=5][color=#ff00]因為[/color][/size][size=5][color=#ff00]恐龍攻擊前後次序[/color][/size][color=#00ff])[/color]
[size=5]用[color=#ff0000]電檣[/color]係[/size][size=5]會[color=#ff0000]主動攻擊[/color]就會[color=#ff0000]先打你電檣[/color]。[/size]
[size=5]而且用電檣建築時可以起到[color=#ff0000]特登留有一格空格[/color],俾你隻人[color=#ff0000]自出自入[/color],可以出去引怪或者捉下小雷克。留有一格建築位置就夠俾你隻人入番屋企,就算俾怪追,[color=#ff0000]電檣先郁佢[/color]都無咁易入屋企郁你隻人先。[/size]
[size=5]
[/size]
[size=5][color=#ff0000]除非你唔想出去[/color]。就[color=#0000ff]起貼曬玩地洞[/color]。[/size]
[size=5]
如果起[color=#0000ff]地洞[/color],你[color=#0000ff]起得唔好留有空位[/color],[color=#0000ff]迅猛龍系列[/color]同埋[color=#0000ff]細小體型[/color]的三角龍,小雷克,可以[color=#0000ff]唔鬼理[/color]你地洞[color=#0000ff]直接[/color]入你屋企,因為地洞你唔上人,敵人就唔會識得主動攻擊你地洞,直接入屋搞生搞事。[/size]
[size=5]各位起野果陣留意下,[color=#0000ff]大部份建築都需要2x2的位置[/color],要起貼曬,敵人先唔會直接入你屋企。[/size]
[size=5][size=5][color=#008000]萬一真係守唔住,你隻人又需要走既時間,龍先會打電檣,有時間俾你隻人走,但係玩地獄級既避難所,會俾3隻吞噬者完全搞店[/color][color=#2e8b57],[/color][/size][/size][size=5][color=#2e8b57]避難所爆既同時都係隻人GG既時候。[/color][/size]
[size=5][color=#2e8b57]
[size=5][color=#ff0000]2015-07-05上傳一個地獄REPLAY,雖然83分時失敗左,唯有下次再努力。[/color][/size]
[size=5][color=#2e8b57]
[/color][color=#0000ff]2015-07-01郵輪爆機SAVE呢,有高手專玩恐龍[/color][/size][size=5][color=#0000ff]
[size=5][color=#0000ff]2015-07-01裝甲車SAVE,但由於恐龍猛烈攻勢下3萬血裝甲車都爆,輸左(哭)[/color][/size][size=5][color=#0000ff]
[size=5][color=#ff00ff]另外我之後會長駐係5SER,希望各位集中係一個SER,唔駛周圍搵侏公場
各位好,久違了的侏儸紀,由於舊文勁耐無更新,開過新文算:)
先至聲明呀,我唔係高手,也不是神手,只係一個[size=4][color=#ff0000]普通[/color][/size]玩家咋=3=

好啦,正文,今期講既係[size=5][color=#4169e1]實戰方法[/color][/size]

今期個D98Tkz-5版呢,正,可以揀多幾個模式一齊玩

今次爆機呢,只係侏儸紀難度一,困難既高一級

玩禮物模式,我都好少執野,經過見到先會執下道具,有D專家就會執到一堆先至守城

今次爆機SAVE一開波我都唔知抽到咩職,有D錢木,我仲揀埋補給模式,耐唔耐俾DD資源來

我通常直接搵個大D既地方做守城點,直接搵木頭,最好直上100到

中途有時間起埋發電所,如果有龍黎,出電檣,等電檣電瓜佢

[size=4][color=#4169e1]恐龍攻擊都有先後次序[/color][/size]
[size=4][color=#4169e1]1,先攻擊維修中的玩家[/color][/size]
[size=4][color=#4169e1]2.起緊既建築物[/color][/size]
[size=4][color=#4169e1]3.最近攻擊中的建築物/部隊[/color][/size]

[size=4][color=#0000ff]所以起電檣屬於2,起好變成3,引龍去攻擊[/color][/size]

[size=4][color=#0000ff]有人問如果遇到吐痰龍點算,我有2個方法,[/color][/size]
[size=4][color=#0000ff]第一個係電檣後面起槍塔,[/color][/size]
[size=4][color=#0000ff]第二個方法就係衝去條龍執邊起電檣對付佢[/color][/size]

玩好電檣,殺到龍有錢,我接著就會起實驗室
起約[size=4][color=#0000ff]4支步槍2塔[/color][/size],呢4支步槍塔主要對付吞噬者,都幾有效
如果遇到[size=5][color=#ff0000]愚弄者[/color][/size],我會建議起[size=5][color=#ff0000]回血泉[/color][/size],我維修+回血,愚弄打我都唔係幾痛,4支步槍射到佢爽爽地

起完4步槍,跟住朝2個方向玩,[size=5][color=#0000ff]搵資源或者強化守城[/color][/size]

我先講搵資源,[size=5][color=#2e8b57]生物學院[/color][/size]升[size=5][color=#0000ff]人類基恩工程[/color][/size],3次,
跟住你隻人就會[size=5][color=#2e8b57]每次搵4資[/color][/size],比起唔升基恩既玩家[size=5][color=#ff0000]快4倍[/color][/size]
跟住就係[size=5][color=#ff0000]機械學院礦工+高階學院[/color][/size]的[size=4][color=#ff0000]高級採礦[/color][/size](要750金),
升完高級就可以出4隻礦工,加每隻每次搵2資,4礦工=一次搵8金

強化守城方面,我步槍會升到[size=3][color=#ff0000]電子步槍,都係4支,夠遠,攻速快,清小龍快,但攻擊效低[/color][/size]
跟住我就會玩火箭塔,玩[size=4][color=#ff0000]2支核火箭,雖然攻速慢,但係夠遠攻高,打巨翼手龍(神閃)也不錯[/color][/size]
跟著再玩好D,可以玩未來戰士,[size=5][color=#ff0000]未來戰士[/color][/size]需要[size=4][color=#ff0000]火力中心[/color][/size]研究既機械兵先可以出
但係[size=5][color=#ff0000]未來戰士[/color][/size]既火箭技能要學[size=5][color=#0000ff]物理學院[/color][/size]既[size=5][color=#0000ff]火箭2[/color][/size]先用到
玩落去仲有錢,就可以玩[size=5][color=#0000ff]全彈發射塔[/color][/size](要學激光2,火箭2,唔記得駛唔駛學核)

最後要講既係[size=4][color=#0000ff]上飛機[/color][/size],我都有2個方法
第1個方法,簡單,係餐廳買6個回血,直接開跑衝去飛機到
第2個方法比較[size=5][color=#0000ff]安全[/color][/size],升[size=3][color=#ff0000]機械學院[/color][/size],[color=#4169e1]車底1+2,同埋移動速度+10%[/color]果個
就可以係車輛配給中心出乜鬼科技車,[size=5][color=#0000ff]唔駛用油[/color][/size](按A可以[color=#0000ff]衝出[/color]龍群)
[size=5][color=#ff0000]未來戰士,人,維修工[/color][/size][size=5][color=#0000ff]入晒車,[/color][/size]
[size=5][color=#0000ff]衝到目的地,清下龍或拉開,你隻人就夠安全,上飛機[/color][/size][size=5][color=#0000ff]
[size=5][color=#0000ff]補充:萬一俾暴龍雷克斯入到屋企,唔駛驚,[/color][/size]
[size=5][color=#0000ff]只要你仲有資源,只要你仲有塔,[/color][/size]
[size=5][color=#0000ff]就瘋狂係暴龍雷克斯腳邊狂起電檣,爆左唔緊要,[/color][/size]
[size=5][color=#0000ff]再起,再爆,再起,直到佢死為止。[/color][/size][size=5][color=#0000ff]
[size=5][color=#0000ff]舊文章地址:[/color][/size]
[size=5][color=#0000ff]http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=548752&page=1&extra=#pid5481583[/color][/size][size=5][color=#0000ff]
[size=3]2015-06-07新增一個合作爆機save
有一條超硬恐龍直殺入屋企,全彈塔都打唔痛..[/size][size=5][color=#0000ff]另有傷殘人士,電腦都無死XD,合作就是力量.[/color][/size]

[[i] 本帖最後由 長崎良美 於 2015-7-26 19:22 編輯 [/i]]

TheFallingDeviL 2015-6-4 02:08

支持下呢個post :handshake
咁有心機教人.
如果你玩既難道高d. 可以轉地洞仲好
萬一唔好彩遇到龍吞. 你一個地洞夠你頂.

特攻敢死隊 2015-6-4 13:50

呢D 教學POST真係要大力支持 依家太少人有心機去做呢D野:handshake
支持樓主
講番張圖 個人覺得地洞比電牆實用 有反傷又硬 仲可以放物品入去幫你個人回血
比電牆好用 就算遇到愚弄者 個人即時入去 咩事都冇
只起電牆有機會被隻愚弄者直接沖入去殺
玩到中期如果有多錢既話我建議大家升哂武館 個人多血D同硬D 即使唔玩空手屠龍都可以減低你死既機會
上飛機個時 我真係唔建議你6個回血沖 飛機近你個到可能你會沖到 但係一遠就好大機會會被龍圍住走唔到 建議大家起車車 走得快又有加速 不過如果打既係高難度 好似地獄個D  
後期會刷好多龍 即使起車都可能會比龍圍死 所以建議大家得閒起兵清一下D龍 個人夠強而且裝唔錯既可以玩空手屠龍
侏儸紀冇咩特定一套玩法或流程
因為好多隨機事件或係隨機刷龍 汁生最重要

旦胞反 2015-6-4 15:09

樓主的教學好有用
然而前期未必有機會比你儲到咁多資源起4塔+電牆+醫院 所以衝左3級地洞先會比較好

[[i] 本帖最後由 旦胞反 於 2015-6-4 15:14 編輯 [/i]]

罐頭上的貓 2015-6-4 15:54

公開  有D字唔織打
1.D98T5玩家個人仔打敵人/友方會加工  不過冇咩人知 其實打幸泉者都會加工 最多加45工一開波有1工 所以係46 武館叧外加
2.個人玩法   如果自己/人地開場 個一場唔係爆人98  你可以開1個Ai  然後打佢加工 正常我會加10-15工  然後上地圖上方  打箱  爆左箱D 有時會有龍蛋 守個時龍 會好好多 仲有地洞升到3級OK  因為3級地洞維修回血最快 升爆左係好頂小小 不過個人覺得回血快D好D  加上龍係好頂過地洞   你有龍 D敵人會打左你隻龍先 加上你有升龍飲食佢會好打D同多血   所以有龍好D   
如果有食尸 (動物/龍)  一開波可以去地圖 最下方 打死D小動物 (企鵝個D)  快D食大佢 等你好守D  仲有D野下次PO 好累~ :$

旦胞反 2015-6-4 16:20

唔係唔比打友方幸存者咩:L :L

罐頭上的貓 2015-6-4 16:20

希望岩岩打個D 幫到大家
:$ :$

罐頭上的貓 2015-6-4 16:27

你試下就知 不停A;P ;P

長崎良美 2015-6-4 20:53

先多謝各位回覆。:)
我都讚成地洞比電檣好。但係前題要出機械學院,而且升的資源比較多,我比較少用,而且有d龍唔理地洞,會衝入屋企搞事。
玩唔慣初期用。:L
正所謂各有各玩法:D
點玩都好,運氣永遠比實力重要,無運氣場場俾龍圍毆到氣咳,咩神職都死。:'(

罐頭上的貓 2015-6-4 22:30

一開波電牆x2  塔x2  升生物人類基因到4金4木  再電牆換地洞  塔再慢慢升 e個係好D既玩法:$ :$ :$   希望幫到大家:$ :$

TheFallingDeviL 2015-6-5 23:47

已成功 係咁A AI會加攻:handshake:victory:

罐頭上的貓 2015-6-6 10:26

係唔係好有用  再比小小意見大家 就係玩地獄千其唔好做打手
因為分分鐘  你係點死都唔知  :loveliness: :loveliness:
如果仲有咩新野 我會PO上來:$

罐頭上的貓 2015-6-6 10:43

啊係啦  仲有1個 就係開場 場主可以開>>探索地圖<<  探圖會有個假MH 總之就唔會地圖黒麻麻:$ :$

旦胞反 2015-6-6 21:44

[quote]原帖由 [i]長崎良美[/i] 於 2015-6-4 20:53 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6269247&ptid=625059][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
先多謝各位回覆。:)
我都讚成地洞比電檣好。但係前題要出機械學院,而且升的資源比較多,我比較少用,[color=#ff0000]而且有d龍唔理地洞,會衝入屋企搞事。[/color]
玩唔慣初期用。:L
正所謂各有各玩法:D
點玩都好,運氣永遠比實力重要,無運氣場場俾 ... [/quote]
你要將幸存者擺入地洞 然後攻擊d恐龍

長崎良美 2015-6-6 21:58

回復 14# 的帖子

嗯,我得閒上去果陣再試下:handshake

長崎良美 2015-7-1 22:56

我學各位新手升地洞先,真係好堅好好用,夠曬硬正

另外今日7月1日新增左2個REPLAY

一個爆到,另一個睇剩低既劇情GG左,勁唔抵呀:Q :Q :Q :Q :Q

s6nicky 2015-7-3 16:45

其實如果你可以過左地獄我認為你先好教人lol  侏羅一我單人都過到啦,只要前期唔好有太勁的龍你一個機械冰塔守都冇問題唔明3電牆有咩用

oujinen123 2015-7-4 15:36

開波一定要有槍

以我玩開單機地獄概經驗,手槍一定要有先。(好易汁到)(8金8木7彈可一槍殺雙X龍12金3槍殺劍龍)
以一個普通職業黎計,無去執野,電墻28金28木槍塔加地洞,另加手槍7彈,愚弄者7,8彈可殺,記得加網封佢行動。再有錢研激光,賣槍塔21金21木升激光,再升電墻,另加驅虫,之後加1激光,就會好穩定(除非有3條吞噬者)
記得捉條小雷XX暴龍(後期用黎擋住D成年暴龍死係D樹前會壓樹)

oujinen123 2015-7-4 15:42

其實步槍塔係又廢又晒錢

1激光攻擊力(55金55木) =2 1/2步槍2塔(80金80木)
4支步槍2塔打唔死2隻吞噬者
2支激光必夠做
BTW,有D野我係學到,就係龍打人次序~

長崎良美 2015-7-4 19:50

回復 17# 的帖子

大佬,我呢d係免費攻略黎,唔係收錢好冇。[size=14px]講真,真金白銀買攻略書都唔係咩都完美啦。
[/size]
另外成日有人問點玩點玩,好多人自己單守又唔教人,冇新人加入架啦。

地獄我上線都有玩,得閒我都會搞個地獄replay出黎。

[[i] 本帖最後由 長崎良美 於 2015-7-4 19:51 編輯 [/i]]

mike24680 2015-7-4 21:24

先來看一下高手如何玩@@

liberace.烏鴉 2015-7-5 15:37

講野1999999完全難明,同埋要捉龍一早應該捉唔會等到後期先捉+上電牆同地洞混合使用都比單一使用一種好

WAI12343 2015-7-6 08:41

JoKeY﹏幻滅 2015-7-7 03:02

玩尾以果個難度 認真 點玩呀 一開始頭4分鐘內就有1-2隻迅猛龍吞噬者  點守
猛龍吞噬者 有miss 又高功速 又高功 點打 一開始唔通就有火箭塔咩 求教學

[[i] 本帖最後由 JoKeY﹏幻滅 於 2015-7-7 22:34 編輯 [/i]]

長崎良美 2015-7-8 00:59

回復 24# 的帖子

首先屋企>發電廠(10金10木)>學院(5金5木)>機械學院(唔記得幾資源)>特殊建築物(5金5木)>地洞(25金25木)>鞏固地洞(20金20木)>再升避難所(30金30木)>跟住搵100金100木>升級發電廠(5金5木)>研發機械礦工(45金45木)>出礦工(50金50木)>(搵資源出多隻)>跟住我會出實驗室>物理學院>高階實驗室>激光塔

鞏固地洞以上,人入左去可以殺蚊,又有遠攻可以對付遠攻龍

避難所夠殺1-2隻吞噬者,記得防守完去維修,仲有你執到裝備,放入地洞更加高防
玩地洞要注意一點,小心藍色既蚊,藍蚊會冰你地洞,冰左人出唔番黎

直到地洞爆為止,最好有多1個玩家係你身邊幫你殺藍蚊

[[i] 本帖最後由 長崎良美 於 2015-7-8 01:04 編輯 [/i]]

SalvationA 2015-7-8 12:34

回復 25# 的帖子

資源:
升級人類基因工程作用大過研究+訓練礦工

防守:
起機械兵駐軍槍塔先好過直升激光塔

[[i] 本帖最後由 SalvationA 於 2015-7-8 12:36 編輯 [/i]]

s6nicky 2015-7-8 14:01

re話地獄好難打

其實好易,我教你
你一開波好右下可以單守可以雙守.雙守會引更多龍但能拿更多錢所以建議雙守
一開始正火力中心再來個機械兵塔基本上前面唔好太勁就一定守到
有點咩守唔到,三角守護,愚弄迅猛+狂暴成年暴龍如果你有強化電牆迅猛吞噬都唔係問題最重要你一直維修佢又唔打你就得
如果係雙守基本上迅猛吞噬輕鬆打死+賺錢
或者守最下河位哥面可以bug位前期係最貼條河的位起雙機槍2就算迅猛吞噬都輕鬆死但有一樣要緊記:無論如何都要最少一塔a一隻龍,如果唔係就同你屋企講88補充小小野,你前期大約用10個建造了一點的帳篷圍住你家就ok只要一塔咩都唔係問題
前期雙機槍+驅蚊可以話無敵[color=red]千期唔好起電牆如果唔係龍會打電牆先你就要叫omg:'([/color]有好多人會玩左激光先我唔反對但係係呢到bug位有2個比激光好的地方[color=blue](1[/color][color=blue])你位置少前期研究強電可以減少起發電的空間用來起別的東西(2)恐龍大多都同你塔0距離所以起電塔配合佢超高攻速真係效果好過你起激光好多(係前期)[/color]呢個係我比d人玩地獄的小小的tips起望幫到你地
[color=red]如果有問題可以問我我睇到會re番你[/color]

王元野 2015-7-10 19:36

低能,我唔信你有醫院可以捱到愚弄者3野,同埋地洞絕對好過起電牆,當然電牆係地洞前面擋最好,同埋遇岩有2個出口的話用地洞封晒路冇問題,一邊地洞出,另一邊地洞可以入返,我估你未知道呢樣野,我見你POST好多都係紙上談兵完全到左真玩果時唔岩用囉

曉學繼 2015-7-10 23:21

:lol :lol 我記得以前玩侏儸紀好神

特攻敢死隊 2015-7-11 10:38

地洞比電牆好係事實 最頂既地洞比電牆硬同多血
有反傷仲可以放物品入去 電牆邊有咁著數 仲可以順便防埋核爆
仲有基本上你係一個位起 封左要出去 最多咪係地洞汁邊起一個帳篷出去 咁有幾難呢?
封死係基本架啦 以前有空降個時D人玩到成個陣都係建築 為既就係怕佢空降爆野
至於有人話係河邊個BUG位起野 係D98絕對唔好 守係守到 但係由原版D98到依家TKZ5
都有一個共通BUG就係只有人係個到起野 9成個場會有人彈機 個個位係真正既BUG位黎
GGX到打侏儸 9成場主會禁你係個到起野 怕既就係會彈機 而且好多時唔止一個
頁: [1] 2
查看完整版本: 侏儸紀公園D98Tkz-5 (2015-07-26新增地獄異星母體REPLAY)