查看完整版本: 軍團TD的簡單攻略

兩儀‧式 2015-5-19 23:40

軍團TD的簡單攻略

係街場見到太多新手唔識玩唔出聲等死GA情況出現,令隊友被慘G,減低游戲樂趣!

軍團TD係可以單機的,當你得1人開場GA時後,地圖會自動改為單機模式,
嬴GA方法係35波前出木怪殺人地隻國王,單機守係唔會有卡怪GA情況,就好似2打2咁
,如果你單機都守到,咁3打3就一定冇問題!

其實軍團TD最好係有分工,一入到場,見到自己有咩怪後,希望你講出黎你係守王定沖木,
好多時街場友都係,入到場咩都唔講,直接出野守,唔理守唔守到,同唔會理你,
見到呢D隊友真係激X死!

通常起手都係1守2沖>2守1沖>3個守

守王(1守3):新式>暗惡>龍鷹>骨龍>..

守王(1守1.5):紅魚人(15$),近攻骨仔(15$),老兵,弓手,火槍手,雷鳥(精靈龍),邪靈,
牛人,海巨,樹人,月守,死主(300$),暗法,冥龍,獸王(300$)

沖木:突坦,青龍,火龍,牛人

希望唔太識玩軍團TD的玩家睇到後會幫到你快小小上手呢個圖,我覺得軍團TD最好玩GA地方係,可以同隊友一齊合作
去嬴對面團,同一齊去討論幾時攻,幾時守,同用唔同GA策略去嬴對面隊!

abc3388 2015-5-20 20:55

回復 1# 的帖子

喱個攻略的確太過簡單 , 而且仲有D錯誤地方.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
嬴GA方法係35波前出木怪殺人地隻國王   <------ 錯
嬴GA唯一方法係鬥守王時間長短, 時間長D既一方就贏 .
單機都守到,咁3打3就一定冇問題! <----- 錯一半
單機守到唔代表正式對戰時一定得 , 因為電腦唔會出木怪比你守 .
舉個例 14 關要守飛刀(340木) + 加攻速(400木) + 吸血 (400 木)  +
移速(300木) + 減甲(300木) , 難度已經非常唔同.

兩儀‧式 2015-5-21 13:49

回復 2# 的帖子

呢D我都知....
不過我想話叫人單機守GA目的係減小第1波唔識起手GA玩家可以多練第1波起手,唔會第1波就走太多,追唔番收入等等..
有好多怪都起到手,就係見好多人見唔識咩怪守到第1波就亂試怪,又唔問人,搞到係咁走怪...
收入方面第單機真同3打3差好多,不過單機守係可以練下怪組,同俾你更加熟悉D怪,唔會有亂出怪GA情況,好似紅魚人(15$)咁,我都係單守練番黎,紅魚人玩得好係可以由第1波守到15波的,16波就要睇你抽唔抽到怪:),所以,單機練幫到新手先係我開呢個POST GA目的..:D

嬴GA方法係35波前出木怪殺人地隻國王   <------ 錯
單唔機係出木怪殺人地王咩?
PS:我好耐冇單機完LTD

abc3388 2015-5-21 15:29

回復 3# 的帖子

單機 = 練習模式 , 新玩既可以通過單機 , 比較熟悉國王TD 點玩
[重點] 可以知道邊啲兵有用邊啲係廢物
我自己間中都會玩下單機 , 不過唔玩先知.......只玩變形
嬴GA方法係35波前出木怪殺人地隻國王
---> 出木怪係為了增加收入之餘 , 亦加強某關怪物能力 .
所以殺王既係某關怪物 , 而非木怪 .
我自己玩左 5.12 版之後, 好少可玩到 14 關後 ,
多數 14 關兩邊都頂唔順 , 啲怪全部沖哂去隻王度
紅魚人守唔到 20 關 , 所以我通常都唔會出太多 .
我同你相反 , 我係響實戰練反黎 .

兩儀‧式 2015-5-21 19:35

回復 4# 的帖子

唉,就係好多人唔練好單機直接出黎同人3打3,仲要唔聽人講野,講多兩句就話你咪煩住佢,跟手走埋人,真係同佢玩一場,全日冇晒心情玩LTD,所以我先開POST,叫多D新手&想學玩GA人,先單機練好先,再同人打,玩1.0P,過唔到14就正常姐,1.0K,仲要成日14都過唔到,真係好冇引ORZ:(

abc3388 2015-5-21 20:26

走場 / 咀炮 , 喱D 人都會被我加黑名單( G.G.B 果邊) , 入唔到我既煬 .
有冇心玩一眼就睇得出 :victory:
當然有心玩既新手都會提點一下既(心情好既時候) :lol

霸氣—紅髮 2015-5-24 09:52

強烈建議爆木D兵有:特級爆木:骨龍,自爆,新坦。(漏怪少的情況下8-9關前7/15)

上級爆木:火龍,青龍,牛,獸王, (呢D都可以10前最少爆到7/15,牛同獸王第8關會走好多@@)

低級爆木:弓箭手,水元素,戰車(160¥),守衛(300¥),(仲有好多兵仔都可以爆木,但係強烈無建議低級爆木=.=,雖然可以10關爆到7/15,但係10關之後你唸住點玩..... 14g到人仲好D  G無到就等G   拆曬再起就無謂啦。)
我講嘎都係爆木,守王就交比其他人啦~~

雖然場主講嘎攻略同我自己果D有所出入....   

不過我唸場主都係想LTD未來的樂趣更多,所以特登入黎支持下先,給個贊你。

霸氣—紅髮 2015-5-24 09:55

回復 6# 的帖子

.......
遇到新人  我一律不提示~·(煩x到系甘)  提示呢家野交比隊友啦~~   走場冇jj  入開我場就知  所以我場好少人會走~~:lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol

abc3388 2015-5-24 11:48

中新坦最好做 [守] , 除非其他隊友一樣中守王 [ 鐵膽 ] .
第十關前沖 7 / 15 主要原因可以在第十四關決勝負 .
先講沖木 - 沖 7 / 15 加零走怪 , 最快可以沖到
做 [ 守 ] 既除左要守第十關之外 , 其實最好守埋第十四關
等過到 14 關之後先全力沖木 .  
好多時做 [ 守 ] 既過了第十關就狂沖木 , 到了第14關變了防守能力不足
喱個係輸既原因之一 . ( 小心留意喱點啊 ! )

abc3388 2015-5-24 11:52

[quote]原帖由 [i]霸氣—紅髮[/i] 於 24/5/2015 09:55 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6267442&ptid=624670][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
.......
遇到新人  我一律不提示~·(煩x到系甘)  提示呢家野交比隊友啦~~   走場冇jj  入開我場就知  所以我場好少人會走~~:lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol ... [/quote]
心情好既時候先至會提示一下新手 , 不過我 [ 心情好既時候 ] 得好少 . :victory: :hug:  :victory:

霸氣—紅髮 2015-5-24 12:12

回復 10# 的帖子

你威水=-=:L      最麻煩都係教起武田==     我係呢都教埋  (灑滿(黑田/武田))  普通起位一個守4個, 進階起位1個守6個 ,方法:前或後起兩個,在兩個中間起個灑滿,注意!半格都可以有技能守護,類推甘圍住灑滿就得,左右兩個都得,不過一係前後各兩個,一係左右各兩個,起左前後,左右只可以起一個~:)  呢個提示應該睇得明掛........:o

abc3388 2015-5-24 14:21

回復 11# 的帖子

建做減傷法師位置唔洗點教 , 唔好放最前當肉盾用就得 ,
之於放邊度隨意都可(數量起碼5隻/ 6隻 以上, 加埋回魔最好)

abc3388 2015-5-24 17:17

回復 8# 的帖子

如果走場既係一個女性 , 咁對於[走場冇jj ] 咪有左免疫 ............:victory: :lol :victory:

兩儀‧式 2015-5-24 17:44

LTD多新血,不過品質就..

LTD好多新血,不過佢地可能真係第1波都唔識守,搞到成日等G收場,如果D新血可以多練練單機先同玩家對打,唔會抱住G咪G囉咁GA心態同人玩,LTD會更好玩,好多時1個HEA成隊等G,搞到個圖勁悶勁冇引:(
希望新手可以先練好技術,再同其他人玩,最起碼都要有小小預測能力,知道自己守唔守到王RO沖唔沖到木,唔洗去到王關先知守唔到..
不過我唔覺得新手會睇呢個POST..

[[i] 本帖最後由 兩儀‧式 於 2015-5-24 17:45 編輯 [/i]]

兩儀‧式 2015-5-24 17:56

1個HEA玩,死全家

有時見到LTD有場都唔入係因為你知道,入左個場,又會係戈D玩家,嬴到係對面HEA玩,嬴唔到係因為我地玩得比對面更HEA,玩到咁,真係唔玩好過玩,我玩守女(賣廣告:) ),單機圖算.
可能你會話,新手好多時係咁,包容下佢地,等佢地練下,但係我唔想HEA玩囉.
包容?我包你老母呀!
抽個水先.

新用戶 2015-5-24 19:23

依家既國王根本唔好玩,
改到愈黎愈容易守,衝木既愈黎愈多,
個個都諗14關16關24關KO對面,跟住又RE又抽牌,
而最好既31關就冇得睇,

兩儀‧式 2015-5-24 19:55

回復 16# 的帖子

你講緊1.0K?
我覺得1.0P幾好的,最平行,新式廢番,骨龍廢番,牛人.獸王.死主勁番,就係小人開.

新用戶 2015-5-25 00:29

[quote]原帖由 [i]兩儀‧式[/i] 於 2015-5-24 19:55 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6267509&ptid=624670][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
你講緊1.0K?
我覺得1.0P幾好的,最平行,新式廢番,骨龍廢番,牛人.獸王.死主勁番,就係小人開. [/quote]
我講緊
2.7 , 3.0 ,  3.3 :L

國王由4.0開始已經開始變了

兩儀‧式 2015-5-25 14:29

回復 18# 的帖子

我覺得變好左:)
因為之前GA版都係得幾種怪屈晒,睇番4.0打後,可以玩GA怪多左,玩家唔會只係單一玩死牛人,骨龍戈D,怪組合多左,變化多左,加上4.0打後開始,木怪加強,沖木唔單只係加收入,仲係可以嬴對面GA一種方法,玩家要用多左腦去諗,幾時守,幾時攻,留木14攻對面或者唔留木,先追兵力守14,24波留木G對面等等

新用戶 2015-5-25 17:47

[quote]原帖由 [i]兩儀‧式[/i] 於 2015-5-25 14:29 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6267615&ptid=624670][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
我覺得變好左:)
因為之前GA版都係得幾種怪屈晒,睇番4.0打後,可以玩GA怪多左,玩家唔會只係單一玩死牛人,骨龍戈D,怪組合多左,變化多左,加上4.0打後開始,木怪加強,沖木唔單只係加收入,仲係可以嬴對面GA一種方法,玩家要 ... [/quote]
我諗你未玩過4.0之前既國王

兩儀‧式 2015-5-25 21:41

回復 20# 的帖子

我估我玩過了,不過可能好耐之前,我記得戈時係玩自己簡英的,最愛魚人組:victory: :victory:

abc3388 2015-5-26 13:37

[quote]原帖由 [i]新用戶[/i] 於 25/5/2015 17:47 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6267642&ptid=624670][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]

我諗你未玩過4.0之前既國王 [/quote]
其實好多人都係 3.3 x10 或者更早期既版本開始玩國王TD

[quote]原帖由 [i]新用戶[/i] 於 24/5/2015 19:23 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6267507&ptid=624670][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
依家既國王根本唔好玩,
改到愈黎愈容易守,衝木既愈黎愈多,
個個都諗14關16關24關KO對面,跟住又RE又抽牌,
而最好既31關就冇得睇, [/quote]
如果話 5.12 版易守既話 , 3.3 / 4.0 / 5.0  喱幾版更易守求其狂出某隻兵種已經可以守到 31 關後 .
就攞 5.0 同 5.12 喱兩版黎講 , 同樣是14關困難度明顯唔同
3.3 雖然困難度差唔多 , 不過廢物兵種好多 ....... 得兩三隻有用

兩儀‧式 2015-5-26 15:23

回復 22# 的帖子

同感,其實LTD係變好的,希望係街場見到1.0P多過1.0K:handshake

abc3388 2015-5-26 18:28

回復 23# 的帖子

1.0 K 都仲人玩既(小 啲)
1.0 M 最多
1.0 P 多過 1.0 K 小小
GGB 果邊多數玩 M 版 , K 版已經少人開黎玩 .
頁: [1]
查看完整版本: 軍團TD的簡單攻略