查看完整版本: 侏儸紀公園各樣特別的技巧+詳盡介紹 (附有圖片)

MonarchKing 2014-2-9 14:44

侏儸紀公園各樣特別的技巧+詳盡介紹 (附有圖片)

[size=4]情人節又到,祝大家食女無數!
好耐無開post,咁就想同vlan既眾會員分享一幅圖,同埋分享下自己對呢幅圖既心得與感情
[/size]
[size=4]記得第一次玩呢幅圖個時係05﹑06年既事,個時唔記得係kyx定heha玩3.2K中文版
第一次玩個感受真係好震撼同好驚,行來行去,起個營同火把...[/size][size=4]跟住就比條不知名既恐龍咬死左=.="
[/size]
[size=4]經過多年既磨練同fd合作,到最後已經可以自己單通初版既最難,從此就無接觸「侏儸紀公園」
直到最近接觸返D97版,新既地形,添加左新既恐龍,同多左隨機職業,令我對呢幅圖又再瘋狂![/size]
[size=4][/size]
[size=4]D97地圖介紹(轉載於地圖介紹):
[/size]
[size=4]這是張生存地圖,玩家要在充滿著恐龍的孤島上存活下來等待直昇機來救援(開場可選時間)
[/size]
[size=4]隨著時間過去恐龍會越來越兇猛強烈建議多人合作互相幫忙(2人以上 可互相幫忙掩護)[/size]
[size=4]前期是重點,只要前期撐過來定下基礎,後期繼續發展通常不會有太大問題(高難度例外)[/size]
[size=4]通常每個人系統都會分配一個職業,這是侏儸紀的特色之一,有超強勢職業也有地雷職業...
除了職業還有各種突發事件與劇情來考驗玩家,一切都看玩家的運氣,整張地圖充滿著變數,每一次都將有不同的體驗!

[/size][size=4]補充:還有天災...前期遇到特定天災致死率很高
侏儸紀公園是張好圖 高難度下考驗生存能力 甚至是運氣[/size]
[size=4]個人心得:
呢幅大致分為三個玩法[/size]
[size=4]第一個玩法:
炮塔守衛者[/size]

[size=4][/size][size=4]首先比較建議場主選擇"禮物模式",玩家可以先探索地圖搵下地下既禮物﹑資源or直接搵一個岩自心水既位,最好可以卡龍既令位起營採資升科技,
[/size]
[size=4]何謂卡龍?即係你D炮塔可以攻擊條龍,但條龍因為地形關係唔識過來攻擊你。
如非一次過來太多龍,一定可以安全通關。而選位方面,最好揀D得一,兩個出入口既地方。主[/size]
[size=4]要守好個出入口,係出入口處起電門,電墻或地洞。
[/size][size=4][/size]
[size=4]個人建議前期起強化電門,後期續一轉成地洞,因為地洞既耗電比較少,血量比較高。無記錯每位玩家電力上限好似係125。
[color=red][b](小技巧:可以將防具放入地洞去加防。亦可以將無敵藥水放入去,如果來太多龍可以開[color=blue]短暫無敵[/color])[/b][/color][/size]

[size=4][/size][size=4]致於升野方面,如果已經做好基本防禦工作,就可以開始錢搵錢啦。
[/size]
[size=4]"基礎學院>工程學院>循環技術共享+基礎建築物>計算機設備"=每30秒獲得10木[/size][size=4][color=purple][b](小技巧:可以起多個計算機設備,每個計算機設備既獲利係分別獲得)

[/b][/color][/size][size=4]當然要一邊搵錢一邊起強化炮塔作好防衛工作,之後可以"基礎學院>機械學院>機器礦工",
[/size]
[size=4]最多可以係"帳棚"生產最多兩個礦工機器人[/size][size=4][color=purple][b][color=black],[/color][color=purple]([/color]小技巧:不彷起2~4個"化石掘礦地",礦工機器人分開礦地增加效率)

[/b][/color][/size][size=4]"基礎學院>生物學院>人類基因工程"可以增加倖存者每次採集既數量同MP,採集上限每次為4,特殊職業例外,如"納美人"﹑"異型"等等。
[/size]
[size=4]亦可以"基礎學院>生物學院>克隆技術"可以增加最多兩個克隆倖存者採資。
"基礎學院>火力中心>額外利潤"最多可以增加100%殺每條龍既金錢收入。但部份大型恐龍例外。[/size]
[size=4]特別注意"基礎建築物>野外雜貨舖"可以金換木,而除左恐龍模式外,其他模式殺左條龍會相對既金錢收入。[/size][size=4]如果有太多金,太少木,可以起多個野外雜貨舖。
[/size][size=4][color=red][/color][/size]
[size=4][color=red][b](大技巧:當你可以起激光炮塔or火箭炮塔之後再起野外雜貨舖,你會發現野外雜貨舖入面激光炮塔or火箭炮塔工具組出售,而呢D工具組就算125電力用盡左,都可以無視電力上限建造,即係有錢就可以起[color=blue]無限支炮塔[/color],只要驅蟲裝置做好)[/b][/color]

[/size][size=4]場主可以開局或中途輸入[color=red][color=black]"[/color][b]-STT[/b][color=black]"[/color][/color],大型恐龍死左之後條屍唔會壓扁D用來卡位既樹,
不過呢個指令對S級恐龍無用,例如"狂暴成年雷克斯暴龍"﹑"狂暴棘龍"等等。[/size]
[size=4]留意後期"物理學院"入面個"彈道技術"一定要升,"基礎建築物>計算機設備>運行彈道技術"可以增加炮塔15%攻擊力,不可累加。
[/size]
[size=4]每個學院入邊D科技獨立升爆,之後都有個隱藏物件可以生產,例如"機械學院"升晒D科技可[/size]
[size=4]以係"基礎建築物>車庫>車輛配給中心"生產"[color=red][b]超科技吉普車[/b][/color]",
[/size]
[size=4]"物理學院"升晒D科技可以起支sm既"[color=red][b]全能發射塔[/b][/color]"。
[/size]
[size=4]守到最後如果無劇情出現,就前去搭直昇機走人。小地圖會有[color=purple][b]閃爍[/b][/color]提示直昇機乘搭點同注意直昇機既高低位。[/size]
[size=4]第二個玩法
狂暴倖存者[/size]
[size=4]如果一開始就選用呢個玩法既玩家,一定要有先天既戰鬥優勢,例如"絕地武士"﹑"刺客"等等,一開始就有把唔錯既武器。
[/size][size=4][b][color=purple][/color][/b][/size]
[size=4][b][color=purple](小技巧:當呢D職業既倖存者死左,把武器會跌係佢死左個位,比如電腦倖存者抽中"絕地武士"呢個職之後比龍殺左,跌左把"光劍"出來,即係汁得來用)
[/color][/b][/size]
[size=4]但特別要留意倖存者既血量!雖然高攻,不過低血低防。玩"侏儸紀模式II"或以上難度個陣,行來行去就可能會比D龍磨下磨下磨死。[/size]
[size=4]再唔係抽中識變身既角色"神狼"﹑"生物巨魔"都可以前期sm D龍搵錢,但要留意招技既CD時間同待續時間,有時變身同條龍vs緊,vs到最後條龍返少少血但你招技甘岩完左...
[/size]
[size=4]如果個職有其他唔錯既技能,如"幽靈"﹑"忍者"等。如果玩高LV既模式,比較建議升左武館入邊D科技先周圍去殺龍。
[/size]
[size=4]點先可以練成絕世武功?(被眾摳)"基礎學院>武館",升晒第一輪既科技(武功?)之後會要第二輪更強既武功彈出來比你升,放心~欲練此功,不需自宮。(再度眾摳)

[/size][size=4]特別"近身反擊"一定要升,因為有翼既恐龍係天上面飛,倖存者既基本攻擊係唔可以對空,唯有靠反傷反死佢自己。
[color=red][b](小技巧:有時有D飛得並唔高既昆蟲好煩,你可以A堆蟲蟲既地下A死佢)[/b][/color][/size]
[size=4]可以同時起兩間武館,分別升技,會升快好多。
[/size]
[size=4]已經升晒武館入邊D科技之後可以"基礎學院>高階學院>極限戰鬥強化[/size][size=4]",[b](小技巧:建議高階學院起入D,因為升技既時間比較長,如果升緊個時比龍拆左,資源無左又要等過)
[/b][/size]
[size=4]最緊要注意"特殊建築物>祭壇"一定要建造[color=red][color=black]"[/color][/color][color=blue][b]黑暗神殿[/b][/color]"!因為"黑暗神殿"會令你個倖存者有[color=red][b]吸血效果[/b][/color],出門口周圍屠龍必升之選。
[color=purple][b](小技巧:ctrl+數字個黑暗神殿,方便幫自己"祈福"同埋"咀咒"敵人)[/b][/color][/size]
[size=4]選用呢個玩法,基地既防禦都一定要做好,保護好"黑暗神殿",先出門口屠龍,先可以無敵是最寂寞。
[/size]
[size=4]如果已經升晒以上既野,就算開始係正常職業既倖存者都會變成武林高手。S級既恐龍都只可以比你sm,地獄或惡夢模式除外。[/size]
[size=4]第三個玩法
[/size]
[size=4]馴獸者or御龍者[/size]
[size=4]由於上邊兩個玩法已經十分字海,下刪幾百字,有時間再同大家分享。[/size]

[size=4]玩法其實可以混搭,最緊要玩得開心。
[color=purple][/color][/size]
[size=4][color=purple][b](大技巧:當學院入邊D科技已經升晒,周邊D產品已經出齊就可以拆得間學院,例如你已經學晒武館入邊D技之後拆左武館,你招技依然會係度,可以慳返D電力起其他野)[/b][/color]
[/size]
[size=4]第一個玩法同第三個玩法D rp因為洗機唔記得buckup唔見晒,有時間再玩返。
最後送上小弟第二個玩法既RP﹑圖片供大家參考,祝大家遊戲愉快,生活愉快。[/size]
[size=4]
[/size]

[[i] 本帖最後由 MonarchKing 於 2014-2-14 20:40 編輯 [/i]]

A-Lin☆ 2014-2-9 14:48

嘗試配合圖片 效果該會更佳 更多人玩吧
因為圖片都是其中會吸引到玩家玩的地方 :hug:

MonarchKing 2014-2-9 14:51

上傳唔到...
轉左圖片格式都唔得:'(
唯有壓縮張圖片擺左上去

A-Lin☆ 2014-2-9 14:53

[quote]原帖由 [i]MonarchKing[/i] 於 2014-2-9 14:51 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6124848&ptid=604971][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
上傳唔到...
轉左圖片格式都唔得:'(
唯有壓縮張圖片擺左上去 [/quote]
比心機 :hug:

MonarchKing 2014-2-9 15:12

thx:handshake其實開post前都試左轉張圖片格式試左半個鐘
之前XP都上傳過,轉左win7就唔得:L個人能力所限

深紅血狐 2014-2-9 15:17

[quote]原帖由 [i]MonarchKing[/i] 於 2014-2-9 15:12 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6124866&ptid=604971][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
thx:handshake其實開post前都試左轉張圖片格式試左半個鐘
之前XP都上傳過,轉左win7就唔得:L個人能力所限 [/quote]好小見到甘有心機打攻略 加多D圖可能會更吸引人:handshake

[[i] 本帖最後由 深紅血狐 於 2014-2-9 15:20 編輯 [/i]]

A-Lin☆ 2014-2-9 15:18

[quote]原帖由 [i]MonarchKing[/i] 於 2014-2-9 15:12 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6124866&ptid=604971][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
之前XP都上傳過,轉左win7就唔得:L個人能力所限 [/quote]
有人助你貼圖了 快補上圖片試試 :handshake

MonarchKing 2014-2-9 15:22

多謝晒深紅血狐版主:'(

A-Lin☆ 2014-2-9 15:24

[quote]原帖由 [i]MonarchKing[/i] 於 2014-2-9 15:22 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6124882&ptid=604971][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]
多謝晒深紅血狐版主:'( [/quote]
好 見你的努力都加你一分 當作支持 :handshake

〝-★ChF. 2014-2-9 16:16

回復 9# 的帖子

甘好既.我又努力D.加我分:handshake :lol

MonarchKing 2014-2-9 17:36

如有問題
歡迎交流:handshake 玩得開心D

草帽.D.路飛 2014-2-9 17:42

[quote]原帖由 [i]A-Lin☆[/i] 於 2014-2-9 15:24 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6124890&ptid=604971][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]

好 見你的努力都加你一分 當作支持 :handshake [/quote]

咁幾慘-.-
都係得一分

MonarchKing 2014-2-9 17:51

哈呢D鼓勵既野
1分都唔錯:loveliness:

同埋開貼既原意係想[align=center][size=14px]俾大家更加認識呢幅圖[/size][/align]
希望大家會有衝動去玩返:handshake:handshake:handshake

A-Lin☆ 2014-2-9 17:53

[quote]原帖由 [i]草帽.D.路飛[/i] 於 2014-2-9 17:42 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6125018&ptid=604971][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]

咁幾慘-.-
都係得一分 [/quote]
希望會員都不是為分數
而是為有人一齊玩 /教人玩 / 分享好的地圖 既心態
去發佈地圖 其實本來我不能這樣加分 不過我見會員既努力
先加一分支持吧 ;P 別怪我

x00900 2014-2-9 18:05

真難得有人寫攻略  但下次樓主可以打完一行 空一行 再打

好似我咁樣打 如果唔係其他人睇到d咁密集既文字

真係會眼都花埋

另外 我最鐘意玩吸血鬼@@" XD

如果抽中賣甲佬  都幾正 但要人保大 :[

D98而家家下 一開始一定會出現一隻愚弄者

搞到我玩人唔玩塔 一開始就88左-.-... 勁慘

一有愚弄者 冇塔基本上死硬...

MonarchKing 2014-2-9 18:26

[size=3]好的:handshake [/size]
[size=3][/size]
[size=3]抽中吸血鬼都唔錯,起埋補給中心穩陣D
賣甲後期養D寵物都可以塞甲
[/size]
[size=3]愚弄者真係要好快甘K.O佢 [/size]
[size=3]足夠既炮塔係一個選擇 唔係真係死硬[/size]
[size=3]前期職強夠血夠防 就算係倖存者就可以好易甘殺得佢[/size]

x00900 2014-2-9 18:43

愚弄者太可恨 我恨不得想把他del了.... 完全是不正常的存在

佢既技能簡直只能用'神'來形容

攻擊形式 : 遠距攻擊

技能 : 爆擊 高速回血 無敵 穿越物體

唯一缺點係 好似得700血  忘了

吸血鬼 我至今只係抽過兩次-.-... 真係WT.... 勁想再抽中

不過次次抽中好野  一係fd叫re  一係一開始撞到愚弄者-.-...

甚麼惡夢來的說...

MonarchKing 2014-2-9 19:00

愚弄者係D98既前期出現率改高左
希望特別版個作者D99改佢後期DD出現:lol

又會甘黑仔都有:L

侏儸模式<侏儸模式II<地獄模式<惡夢模式
而家基本都無乜人會挑惡夢

x00900 2014-2-9 19:08

我一係玩侏II 一係玩地獄

惡夢既難度突然跳躍太大了 難玩過頭

太睇彩數  行到某個位諗住起 點知原來有龍跟住你-.-

你都夠GG  又睇唔到自己友係邊到

so 唔玩惡夢....

古物.帝 2014-2-9 19:22

[quote]原帖由 [i]A-Lin☆[/i] 於 2014-2-9 17:53 發表 [url=http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=6125029&ptid=604971][img]http://www.ipve.com/bbs/images/common/back.gif[/img][/url]

希望會員都不是為分數
而是為有人一齊玩 /教人玩 / 分享好的地圖 既心態
去發佈地圖 其實本來我不能這樣加分 不過我見會員既努力
先加一分支持吧 ;P 別怪我 ... [/quote]
但係我明顯為分數而發帖[color=white](抽水)  [/color][color=black](誤)[/color]
-----
其實我諗樓主想其他人都識玩多d

x00900 2014-2-9 19:42

回復 20# 的帖子

緊係啦 :[  侏儸紀合作game來架 雖然有時單人都生存到

但多人一齊合作生存 真係好玩好多 -v-

兒歌三百首 2014-2-9 20:55

隻騎士咩黎:L
咁高攻咁高防既..:hug:

x00900 2014-2-9 20:58

應該係升完武館之後既騎士 (估計)

MonarchKing 2014-2-9 21:34

係啊 我想推廣返呢張圖
以前好多人玩 而家都有 不過少左

MonarchKing 2014-2-9 21:45

後期升晒武館入面d科技之後升左高階學院既"極限戰鬥強化"

接任殺左"狂暴棘龍"拎左隻sm既介指

同儲積分拎左件好似+80防既納米甲

[size=4]騎士未搵到自己隻戰馬之前同普通職無分別(隻馬係無視野)[/size]
[size=4]上馬之後就有幾十攻,600hp,仲行得好快[/size]

x00900 2014-2-9 22:15

我最近玩果場... 抽到甲佬 之後好彩有人保我大殺左愚弄者
(唔知點解場場愚弄者一定搵我.. 同我一齊既人全部一定死晒...)

之後佢用塔搞店左愚弄者 令到我可以買甲玩 =w=

之後買左兩個甲 150甲-.- 環遊地圖一周 XD

123qaz 2014-2-12 01:29

D98都出左好耐 點解講番D97?

MonarchKing 2014-2-12 01:29

有人中埋武器店就仲爽:lol

123qaz 2014-2-12 01:33

回復 28# 的帖子

樓主 幾時一齊玩?我自己起直昇機走人 唔等佢黎:lol

超級爆菊王 2014-2-12 01:40

見大家都咁中意:lol
等我又玩下先:victory:
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 侏儸紀公園各樣特別的技巧+詳盡介紹 (附有圖片)